Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Civilkurage!

Josefina Karlberg och Lili André, KD, vill införa en civilkuragelag som innebär att människor har en lagstadgad skyldighet att hjälpa nödställda personer.

Skriver denna artikel med glädje i hjärtat, och en förhoppning om att Gävle kan bli ett mänskligare och tryggare samhälle att leva i. Det är faktiskt andra gången på en vecka som det skrivs om människor som hjälper varandra. Jonas Törnell, 25 tvekade aldrig att ingripa och han kommer att göra det igen om en liknande situation skulle uppstå och när Christer Lövensjös hjärta stannade under en promenad i Sätra gjorde människor i hans omgivning allting rätt. De ringde 112, startade hjärt- och lungräddning och sprang till hälsocentralen och hämtade hjälp. Distriktssköterskan Camilla Larsson hämtade genast en hjärtstartare.

Båda dessa incidenter fick lyckliga slut, tack vare att dessa fantastiska, modiga och ansvarstagande människor agerade som de gjorde. Det är människor som inte känner varandra sedan tidigare, och ändå griper de in, ställer upp för sin medmänniska. Det kallar vi civilkurage!

Dessa båda ingripanden överensstämmer helt med Kristdemokraternas tankar om hur vi uppnår ett tryggare och schystare land att leva i. Kristdemokraterna anser att det är av största vikt att uppmuntra och förstärka medborgarens eget demokratiska ansvarstagande.

Egentligen är det inte mycket begärt eller särskilt märkvärdigt. Det är bara medmänskligt. Det kan alltså handla om att ropa på hjälp, ringa polisen eller liknande. Man får bara inte vända ryggen till och gå. Kristdemokraterna anser att en civilkuragelag skulle vara en signal om att vi måste vi bry oss om varandra, och i vissa situationer vara beredda att ta hand om också en främling i nöd. Man kanske kan tycka att moral och etik inte kan ersättas eller ens lagstiftas om, men det kan vara möjligt att stödja moral med lag. En lagstadgad skyldighet att hjälpa en nödställd uppmuntrar och uppmärksammar det här ansvaret.

Jonas Törnell och Camilla Larsson kommer att nomineras till Kristdemokraternas årliga civilkuragepris. Det är de verkligen värda.

Elie Wiesel, Nobels fredspris 1986, skrev att ”Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet.”

Josefina Karlberg, Topp fyra kommunlistan Gävle, KD

Lili André, Topp fyra kommunlistan Gävle, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel