Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clint Eastwood skjuter upp slutet på sin långa karriär

I somras sa Clint Eastwood att rollen i ”Gran Torino” skulle bli det sista han gör framför kameran. Men nu har Hollywoodlegendaren börjat backa.

”Gran Torino”, filmen som skulle bli den allra sista för en av filmvärldens allra största har svensk premiär i kväll. Men nu säger snart 79-årige Clint Eastwood att han mycket väl kan tänka om.

– Jag har sagt det förr, och det är ju inte så gott om roller för 79-årige män. Men jag kommer kanske att få äta upp det, säger han, och fortsätter:

– Plötsligt kommer en roll som passar mig och eftersom jag alltid väljer de skådespelare som jag tycker passar för en viss roll, ja, då kommer jag att välja mig själv igen.

I ”Gran Torino” spelar Clint Eastwood Walt, en bitter änkling, som bor i ett område där det numera mest bor invandrare. Olika omständigheter gör att han blir vän med dem och försvarar familjens tonårsbarn mot ett hotfullt gäng. Så är detta Dirty Harry Callahan som pensionär?

– Nej. Likheten är att det samme skådespelare som gör båda rollerna, och att båda två är ”hard-asses”. Annars är det ju olika omständigheter kring dom.

Clint Eastwoods filmkarriär sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden, men det han är mest stolt över är de senaste filmer han gjort.

– De filmer jag gjort från ”Mystic River” och framåt är sådant som jag verkligen är stolt över.

Han säger att han kanske inte gillar allt han själv gjort genom åren.

– Men jag sysslar inte med att se tillbaka och ångra saker. Det skulle inte leda någonstans. Och jag tror nog att det har funnits goda avsikter bakom allting som jag har gjort.

Numera är han hyllad och respekterad världen över. Så var det inte för några årtionden sedan, då Dirty Harrys repliker fick kritikerna att brännmärka honom som ärkereaktionär och fascistisk.

Han har aldrig dolt att han är politiskt konservativ, men detta kombineras med en samhällssyn som är utpräglat humanistisk. Han har själv aldrig förstått hur Harry Callahan kunde anses stå för fascism.

– Han försvarade ju bara de värden som samhället står för. Och han reagerade på det enda sätt han kunde reagera på.

Även om han förknippas med actionfilmer, har han också gjort romantik som ”Bridges of Madison County”, komedier som ”Space Cowboys” och tung dramatik som ”Million Dollar Baby” och ”Mystic River”.

När andra regissörer i samma ålder lägger av har Eastwood satt upp farten och gör nu tyngre och bättre filmer än någonsin

– Det viktiga för mig nu är att jag hittar någonting som jag verkligen gillar. Är jag redo att leva med detta i ett år? Vid den här tiden i mitt liv måste jag verkligen känna mig passionerad inför en film. Jag kan inte regissera bara för att ha någonting att göra.