Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clownlek utan gräns hos Folkteatern

Clowner utan gränser hade workshop i Folkteaterns lokaler med nyanlända familjer som bjöds på lek, skratt och akrobatiska övningar.

Se filmen ovan om lekens läkande kraft.

– Spring, spring! Hoppa över stenarna och rädda er, gastar Oldoz Javidi först på svenska och sedan på persiska.

Alla i teaterlokalen lyder: vuxna och barn, mammor och pappor. De springer, hoppar, kurar ihop sig, springer igen, flämtar av ansträngning men framförallt så skrattar de.

– Genom leken kan vi riva murar. Där finns inte vi och dem, främlingskap, rätt eller fel. Då är det samarbete och kommunikation som gäller. Oavsett vilket språk vi pratar, säger Oldoz Javidi som är skådespelare och aktiv i Clowner utan gränser.

I Sverige jobbar den ideella organisationen för att sprida information om fältarbetet som bedrivs för utsatta barn runt om i världen. En annan viktig uppgift är att jobba för integration av nyanlända. Ett sätt är genom lek, både för vuxna och barn. Det var också temat under söndagens workshop hos Folkteatern i Gävle.

Christina Preema var där med sin man Hozan och dottern Iva.

– Jag vill att min dotter ska få leka, säger Christina Preema.

I likhet med familjen Preema har Firaz Sheikho flytt från krigets Syrien. De två barnen kom till Sverige för fyra månader sedan tillsammans med sin mamma. Firaz har varit här något år längre.

– Jag är också här i dag för barnens skull, för att de ska få uppleva glädje istället för minnen av bomber och soldater med gevär, säger han.