Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coffee Beans firar elva verksamma år

Även om elva inte är särskilt jämnt nummer så är väl elva verksamma år värt att fira. Det är ju till exempel ett år mer än tio.

Showen Jubileumsblandning blir också delvis en sammanfattning av barbershopkörens historia. En lite trevande och rörig början, så som ett körgrundande måste se ut antar jag.

Det ordnar snabbt upp sig med hjälp av en organisatorisk städerska (dirigenten Camilla Hjalmarsson förklädd) och ett musikaliskt tårtbak. Kläderna, som kören byter om till i första korta pausen, är typiska för barbershopens storhetstid på 40- och 50-talet i USA och det är från den tiden många av de klassiska låtarna härstammar.

Men konserten spänner också över Sveriges popmusik under senare halvan av 1900-talet. Med låtar av bland andra Magnus Uggla, Tomas Ledin och förstås ABBA, varav de senaste blir särskilt lyckade. Det ger en fin variation, även om amerikaner som ”Tuxedo junction” och ”When I fall in love” känns allra tajtast.

Ett lite mer oväntat låtval hade dock inte skadat, särskilt inte i konsertens två medleyn. Sånger som Dolly Partons ”9 to 5” och The Beatles ”Help” är ohjälpligt söndersjungna sedan minst två decennier tillbaka. Det är dock bara en randanmärkning.

Fin variation ger också ”de två franska kulturagenterna Jeanque & Le Mique” som får publiken att kippa efter andan med eld- och knivjonglering och framkallar vrålskratt med stereotypa franskheter. När Le Mique äter och spottar äpple samtidigt som han jonglerar ligger nästan folk i bänkraderna.

Amerikanska barbershopkörer består ofta av flera hundra medlemmar. I förhållande till det är Coffee Beans med ett 30-tal sångerskor en liten kör.

De är dock störst och bäst i Gävle och lördagens konserter visade att det betyder en hel del.

FOTNOT: Coffee Beans show Jubileumsblandning spelas även i dag, söndag, på Spegeln i Gävle.