Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cohen väjer inte för något


PÅ BIO


Efter de likaledes sanslöst härjande figurerna "Ali G" (2002) och "Borat" (2006) är Sacha Baron Cohens nya film ett steg tillbaka. Underlivssnusket blir alltför dominerande och en del scener är rent ut skrivet äckliga. Men de som gillar den sortens humor har en dryga 80 minuters högtidsstund att se fram emot. Cohen värjer inte för några som helst grepp när han retar upp homofober.
Trots dessa minustecken måste jag tillstå att hans nya alter ego har sina poänger och dom duggar tätt i ett smått hysteriskt tempo. Den i högsta grad homosexuelle 19-årige "Brüno" är en fullkomligt misslyckad figur i modevärlden som först får sparken från sin tv-show "Funkyzeit" hemma i Österrike och därefter blir utkastad från Pedros vårshow i Milano. Då bestämmer han sig för att bli Östterikes näst störste kändis efter historiens värste... ja-ni-vet-vem. "Brüno" tar planet till Los Angeles och där börjar något som kan döpas till "Borat 2".
Han driver med producenter och filmstjärnor (Brad Pitt får exempelvis heta Bradolf Pittler) i det av medierna uppskruvade och ytliga Hollywood. Han gäcklar också politiker, rasister, jägare i södern och folk som går på så kallade swingerspartyn. Allt överskuggas av hans sexfixering och leken med alla typer av dildosar. Kulmen nås på en wrestling-gala i Arkansas mot slutet av filmen. Fantasin har inga gränser, särskilt inte i valet av kläder.
Svenske Gustaf Hammarsten spelar skickligt med som hans nördige assistent och det måste vara och förbli hans svettigaste uppgift i skådespelarlivet. Hur långt kan man inte gå för att få en roll i Hollywood? Att andra medverkande, vanligt folk och högt uppsatta prominenser som låter sig intervjuas, tycks vara ovetande om vilken man de har att göra med är uppenbar. Samtidigt kan man misstänka att vissa möten är riggade.
Sacha Baron Cohen är en genialisk provokatör och satiriker, men han borde kunna förvalta sin talang på ett ännu bättre sätt. Fyran på tärningen gränsar till en trea.
Stefan Andersson