Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coolaste killarna   har glassigaste jobbet

Utomhus är det 22 grader när vi åker till GB:s depå på Kryddstigen.

Framme blir det 24 grader...minus.

– Ibland är det skönt att gå in i frysen och få svalka, säger Fredrik Karlsson, som kör ut glass.

Annons

I den jättelika glassfrysen som GB har på Kryddstigen finns sensorer som mäter temperaturen och skickar sms-larm om graderna sjunker alltför drastiskt. Hittills har det aldrig hänt.

Däremot har frysen i bilarna blivit så varm att glassen smält.

– Den smälter vid minus 14, säger Kent Johansson, vd för GB-grossisten i Gävle.

– Några gånger har det hänt att vi haft inbrott i en bil och tjuven glömt att stänga dörren. Då har kylan strömmat ut och förstört glassen. Men nu har vi sensorer som larmar också i bilarna.

GB:s enda fabrik ligger i Flen och därifrån kommer glassen två gånger i veckan till depån i Gävle. Från Kryddstigen levereras den sedan vidare till hela Gästrikland och Norduppland.

Förra månaden, i juli, kördes ungefär 762 000 glassar ut till butiker, kiosker och campingar i området.

– Det var mindre än beräknat. Är det riktigt varmt ute kan vi på tre dagar sälja lika mycket som under en hel vintermånad, säger Kent Johansson.

GB bildades på 40-talet. År 1963 gick flera lokala mejerier, däribland Freja-Gävle, in under GB-flagg. På den tiden fanns en glassfabrik också i Gävle.

Numera är det koncernen Unilever som äger bolaget. Koncernen har sex fabriker i Europa som tillverkar olika slags glassar. Och det behöver inte vara så att de sorter som säljs i ett land också tillverkas där. Magnum görs till exempel i Tyskland och i Flen produceras glass som bara säljs utomlands.

– Det där har att göra med vilka sorter som är mest lämpliga för en viss linje, säger Kent Johansson.

På depån i Gävle jobbar 13 personer nu under årets mest hektiska period. En av dem är Fredrik Karlsson som är inne på tredje året som leverantör.

Klädd i shorts och med mössa på huvudet packar han skåpbilen full med glass från den kallt rykande frysen. Därefter kör han glassen till återförsäljare i Valbo, Sandviken och Gävle.

Fredrik tycker jobbet är helt okej fastän det vintertid kan bli kallt om händerna ibland. Vissa dagar trivs han till och med riktigt bra i frysen.

– När det är hett ute kan det vara skönt att gå in och få lite svalka, säger han.

Vad hade du gjort om du inte jobbat i dag?

– Då hade jag legat på stranden och haft det bra, kanske hade jag ätit en glass i solen också.