Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coolaste killarna   har glassigaste jobbet

Utomhus är det 22 grader när vi åker till GB:s depå på Kryddstigen.

Framme blir det 24 grader...minus.

– Ibland är det skönt att gå in i frysen och få svalka, säger Fredrik Karlsson, som kör ut glass.

I den jättelika glassfrysen som GB har på Kryddstigen finns sensorer som mäter temperaturen och skickar sms-larm om graderna sjunker alltför drastiskt. Hittills har det aldrig hänt.

Däremot har frysen i bilarna blivit så varm att glassen smält.

– Den smälter vid minus 14, säger Kent Johansson, vd för GB-grossisten i Gävle.

– Några gånger har det hänt att vi haft inbrott i en bil och tjuven glömt att stänga dörren. Då har kylan strömmat ut och förstört glassen. Men nu har vi sensorer som larmar också i bilarna.

GB:s enda fabrik ligger i Flen och därifrån kommer glassen två gånger i veckan till depån i Gävle. Från Kryddstigen levereras den sedan vidare till hela Gästrikland och Norduppland.

Förra månaden, i juli, kördes ungefär 762 000 glassar ut till butiker, kiosker och campingar i området.

– Det var mindre än beräknat. Är det riktigt varmt ute kan vi på tre dagar sälja lika mycket som under en hel vintermånad, säger Kent Johansson.

GB bildades på 40-talet. År 1963 gick flera lokala mejerier, däribland Freja-Gävle, in under GB-flagg. På den tiden fanns en glassfabrik också i Gävle.

Numera är det koncernen Unilever som äger bolaget. Koncernen har sex fabriker i Europa som tillverkar olika slags glassar. Och det behöver inte vara så att de sorter som säljs i ett land också tillverkas där. Magnum görs till exempel i Tyskland och i Flen produceras glass som bara säljs utomlands.

– Det där har att göra med vilka sorter som är mest lämpliga för en viss linje, säger Kent Johansson.

På depån i Gävle jobbar 13 personer nu under årets mest hektiska period. En av dem är Fredrik Karlsson som är inne på tredje året som leverantör.

Klädd i shorts och med mössa på huvudet packar han skåpbilen full med glass från den kallt rykande frysen. Därefter kör han glassen till återförsäljare i Valbo, Sandviken och Gävle.

Fredrik tycker jobbet är helt okej fastän det vintertid kan bli kallt om händerna ibland. Vissa dagar trivs han till och med riktigt bra i frysen.

– När det är hett ute kan det vara skönt att gå in och få lite svalka, säger han.

Vad hade du gjort om du inte jobbat i dag?

– Då hade jag legat på stranden och haft det bra, kanske hade jag ätit en glass i solen också.