Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Couchsurfing - se världen från sofflocket

Thomaz Lindström är expert på att hitta billiga biljetter. Vad sägs om Paris tur och retur med övernattning för 421 kronor! Gratisboende som soffsurfing passar alltså honom och sambon Carina Sundin perfekt. Men det är inte det billiga boendet som är det viktigaste.

Annons

Paret Lindström-Sundin tar emot i lägenheten i centrala Gävle. Mitt i vardagsrummet står en stor, härlig hörnsoffa.

– Men det är inte i den gästerna får sova, försäkrar Thomaz och Carina.

De gillar att resa men de har bara varit på charterresa två gånger. Att leta egna utflyktsmål passar dem bättre. Så när Thomaz för två år sedan såg ett inslag i Packat och klart om en tjej som reste i Nya Zeeland med hjälp av couchsurfing och han lite senare fick en broschyr från Lättings med användbara sajter började han kika runt. Han hittade couchsurfing.org och insåg att det här var något som passade dem. Sedan dess har Thomaz och Carina soffsurfat tio gånger. De har också tagit emot soffsurfare vid tre tillfällen.

– Gävle ligger inte så bra till, konstaterar Carina.

Dessutom har paret tonårsbarn som kommer och går. Vissa veckor kan de alltså inte ta emot gäster men när det kommer soffsurfare är det något av tonårsrummen som står till förfogande, inte vardagsrumssoffan.

Första resan de själva gjorde som soffsurfare gick till Bergamo i norra Italien. De hade inte berättat för någon vart de skulle åka och killen de skulle bo hos, Alfredo, visste de inte så mycket om.

– Vi landade sent på kvällen i en stad vi aldrig varit i. Alfredo hämtade oss vid flygplatsen och vi gick ut och åt. Alfredo bodde en bra bit utanför stan i ett hus med järngrindar. När han packar ur bilen tar han fram en lång klyvyxa!

Carina och Thomaz blev alldeles kalla och funderade över vad de gett sig in på. Men Thomaz som är psykiatrisjuksköterska är van vid att bedöma folk och kände att det här var en snäll människa och allt gick bra. De har återvänt till Alfredo flera gånger. Det visade sig också att yxan skulle Alfredo använda i sitt jobb.

– Jag var lite tveksam till couchsurfing eftersom jag är mån om privatlivet och inte vill tränga mig på. Men jag blev positivt överraskad. Varje möte är lärorikt och man lär också känna sig själv, säger Carina.

Alfredo hade rosa tofflor till utlåning och Carina och Thomaz fick bo i en gästsäng i vardagsrummet.

Då och då övernattar paret på närmare håll, i Nyköping, hos en tjej som bor nära Ryanairs flygplats. Men den mest spännande resan var betydligt längre. Den gick till Marocko där paret fick bo hos en fattig stor muslimsk familj med höns och getter på gården. De var välkomna trots att familjen precis firat bröllop och tagit emot ytterligare en familjemedlem, en svärdotter.

– Efter tio minuter var vi en del av deras familj, säger Carina och berättar om hur kvinnorna hennatatuerade hennes händer.

Hittills har Carina och Thomaz övernattat hos andra soffsurfare i Nyköping tre gånger, i Bergamo två gånger, på två ställen i Marocko och två gånger i Sardinien. Dessutom har Thomaz lånat soffa i Paris. Som längst har de stannat i fem nätter. Ett drömmål de har är Mauritius. Thomaz har haft tät kontakt med en kille där men än så länge har han inte hittat några billiga flygbiljetter.

Och visst blir det billigare att bo hemma hos någon än att ta in på hotell men för soffsurfarna är det inte det som är det viktigaste. Deras sätt att resa gör att de får en inblick i andra människors vardag och de har dessutom en egen lokal guide som visar dem ställen som vanliga turister aldrig hittar till.

– Vi väljer inte partymänniskor utan de vi vill lära känna, säger Thomaz och berättar att han och Carina är med i flera av CS:s intresseklubbar, bland annat en familjegrupp, resande sjuksköterskor och 40+.

– Det viktigaste är att lära känna vanliga människor, poängterar Carina som imponerats av gästfriheten.

– Förändra världen med en soffa i taget. Det är som ett fredsprojekt, säger hon lyriskt.