Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelstölderna fortsätter att minska

GÄVLEUnder de fem senaste åren har antalet polisanmälda cykelstölder sjunkit.

1997 fick polisen 1 793 anmälningar. Förra året handlade det om 1 146 anmälningar om att en eller flera cyklar stulits.
Den som är rädd om sin cykel bör inte ställa den i Andersberg, om man ska tro statistiken. Förra året fick polisen 176 anmälningar härifrån.
Det område som ligger "sämst" till i stöldstatistiken är Öster. Förra året tog polisen emot 22 anmälningar om cyklar som stulits härifrån. Det är "sämre" än svinnet enbart kring centralstationen.
De cyklar som stjäls är i första hand nyare cyklar, enligt Urban Fredriksson, utredningschef vid närpolisen.
- Det är få gamla, skruttiga cyklar som stjäls, säger han.

Bråkdel återfinns
En bråkdel av alla stulna cyklar hittas och lämnas in till AME Varva, som på polisens uppdrag tar emot och själva letar upp övergivna cyklar.
Förra året tog AME emot 875 cyklar.
På deras uppsamlingsplats samsas nyare mountainbikes med dammiga hojar. När GD hälsade på hängde 205 cyklar från krokarna i taket. Två mopeder stod i ett rum bredvid.
- Ägaren blir ju glad om det visar sig att vi fått in den stulna cykeln, säger Torbjörn Jaurnell. Speciellt glada blir de om cykeln är hel. Men oftast är de sönder.
Hittills i år har AME fått in 298 cyklar.
41 har hämtats av ägaren, 86 har upphittaren fått efter fyra månader. 137 har sålts och 53 har gått till skroten.
För att få ut fullt försäkringsbelopp för den stulna cykeln gäller det att man har använt godkända lås, berättar Leif Andersson, skadereglerare på Folksam i Gävle. Hit räknas de flesta bygellås och cykelns inbyggda lås.
- Men ett vajer- eller kättingläs godkänns inte. Har man använt ett sådant blir det avdrag med 50 procent, säger Leif Andersson.
En cykel som kostar 60 000 kronor har inget inbyggt lås, berättar cykelhandlaren Tomas Holmqvist på Posa Cykel. Men en hoj i den prisklassen ska man inte ha stående på gatan.
Däremot har de billigaste cyklarna - de som "bara" kostar 4 500 till 6 000 kronor - ett fast lås.
- Jag har läst någonstans att cykelstölderna minskar, säger han. Det beror nog på att människor har lärt sig att låsa fast cykeln i stolpar och räcken.

Lastar bilar fulla
De flesta som GD talat med nämner tjuvar som åker runt i lastbil eller bil och lastar den full av cyklar som de slänger in utan att ens behöva bryta upp låset.
Ingen har sett det själv. Men Urban Fredriksson på polisen berättar om vittnet som såg en skåpbil svänga intill Maxi Ica och hur någon helt sonika lyfta in en cykel. Mitt på dagen. Det var i onsdags, då fem cyklar anmäldes stulna. Dygnet innan anmäldes 15 cyklar stulna.
När polisen har bilens registreringsnummer, eller då tjuven ertappas på bar gärning kan brottet klaras upp. Men det är sällan. Det finns ingen som sitter på polisstationen och ägnar dagarna åt att utreda cykelstölder.
Ett stråk som är omtyckt av cykeltjuvarna är Hattmakargatan, i höjd med Gefle Dagblad. Här har både anställda och besökare blivit av med hojen. Åsa Norrbelius är en av många som numera aldrig ställer cykeln utanför GD:s entré efter att hon blev bestulen på en fyraväxlad Crescent.
- Först trodde jag att det var någon som skämtade med mig, berättar hon. När jag förstod att den blivit stulen kändes det jätteledsamt.

MARIAM NARAGHI