Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykla med hörlurar kan vara farligt

Brukar du cykla med musik i hörlurarna? Det är du inte ensam om. Men risken är att låtarna stjäl uppmärksamhet från trafiken.

Jeanette Bergström har parkerat cykeln utanför Gallerian Nian i Gävle. Hon lyssnar i princip alltid på musik när hon går eller cyklar men upplever ändå att hon hänger med i trafiken runtomkring.

– Man blir så van att man håller koll fast man lyssnar på musik, säger hon.

En av fem i Gävleborg brukar cykla med hörlurarna på, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If. Vanligast är det bland unga. Fyra av tio svenskar i åldern 18-29 år har ofta eller alltid musik i lurarna när de cyklar.

– Man använder hörseln ganska mycket för att läsa av situationer i trafiken. Det är bra att kunna höra när en bil närmar sig, säger Tobias Edlund, presskontakt på If.

Försäkringsbolaget skriver i ett pressmeddelande att kunna använda hörseln kan vara skillnaden mellan en vanlig cykeltur och en allvarlig olycka. Någon statistik på hur många olyckor som orsakas för att folk har lyssnat på musik finns dock inte.

– Men man utsätter sig för större risker eftersom man inte är lika medveten om omgivningen, säger Tobias Edlund.