Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykla till jobbet- få en present

SANDVIKEN/GÄVLE
Det lönar sig att cykla till jobbet på måndag.

Då är det I stan utan min bil-dagen, och det firar kommunen med att dela ut presenter till cyklister och fotgängare.
Men det är bara en av vinsterna med att cykla, konstaterar Anna Käller som är Agenda 21-samordnare i Sandviken och som är ansvarig för kampanjen.
- Att cykla, gå eller ta bussen i stället för att ta bilen minskar utsläppen av växthusgaser. Det ger mycket motion och det spar pengar. Det är bara vinster!, säger hon.

Små presenter
På måndag morgon står hon och hennes kollegor vid Jerntorget och vid infarten till Sandvik och delar ut små presenter till dem som valt att lämna bilen hemma. I Storvik sker presentutdelningen vid busstorget, och i Gävle på Drottninggatan och Kaplansgatan.
Presenterna kommer från naturvårdsverket. Det är de som ligger bakom kampanjen i Sverige. Totalt deltar 55 städer i Sverige, och många fler i resten av Europa.
Sandviken deltar i år för första gången, men Gävle har varit med i sju år.

Olika satsningar
Satsningarna har varit olika omfattande. Ett år stängdes hela Nygatan av för biltrafik, ett år erbjöd man cykelservice på Stortorget. Men i år är det bara presentutdelning på programmet.
-Det har varit så mycket på torget i och med EMU-valet, så vi tänkte hoppa över det. I år tyckte vi att det kändes bra att bara dela ut de här paketen, säger Åke Ståhlspets som ansvarar för kampanjen i Gävle.
Den som vill få en present ska ge sig ut tidigt. Redan klockan halv åtta på morgonen börjar kampanjen, och pågår sedan tills paketen är slut.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist_gd.se