Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklister, se er för!

Var och varannan dag läser man om cyklister som blivit påkörda här och var i stan. Men man kan inte skylla allting på bilisterna, och utmåla cyklisterna som offer. Hur många gånger har man inte fått tvärnita för cyklister som anser sig ha förtur vid rondeller?

Cyklister som cyklar mot rött vid övergångsställena? Samt cyklister som vinglar vid sidan om vägen (när cykelbanan ligger alldeles bredvid). Jag menar på att det är upp till cyklister att ta ansvar för sin egen framfart i trafiken, lika mycket som det är för bilister och andra fordonsförare.

Reglerna i trafiken är till för att följas för trafikanternas säkerhet. Så sent som i dag fick jag tvärnita för en cyklist som av någon okänd anledning cyklade rakt ut genom bilkön på Österbågen och ut i fältet för mötande trafik i höjd med viadukten. Jag fick sladd på bilen och hade flera bilar bakom mig. Om reaktionsförmågan varit sämre så kunde det ha gått riktigt illa!

Cyklister! Ni har inte förtur vid oövervakade övergångsställen om ni sitter på cykeln, så mitt råd är att kliva av och dra cykeln över övergångsstället istället för allas säkerhet.

Gävle har ett utmärkt nät av cykelbanor, så håll er på dessa.

I centrum får ni räkna med att själva se er om i trafiken eftersom bilisterna, tyvärr, inte alltid ser framrusande cyklister i döda vinkeln.

Ta det lite lugnare i trafiken!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare