Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklistskyltar förvirrar

Gävle Färggranna skyltar i korsningar mellan cykelvägar och gator ökar förvirringen i umgänget mellan bilister och cyklister. Tekniska kontorets käcka skyltar ger sken av att cyklister alltid har väjningsskyldighet mot bilister. Lagen säger annorlunda.

Läsare har hört av sig i telefon och i mejl. Vem har satt upp skyltarna och kan det verkligen vara som det står på dem är vanliga frågor.
Första skylten dök upp på försommaren. Den sitter vid en farlig cykelöverfart, på Staketgatan under järnvägen. GD skrev att den känns befogad.
Nu har likadana skyltar dykt upp på en rad andra platser, både i centrum och utanför.

Enligt Angelica Persson, trafikingenjör och sektionschef på tekniska kontoret, rör det sig om ett 50-tal. Många sitter på cykelbanor som går parallellt med huvudleder före gator där trafiken har väjningsplikt. Den gäller rimligen inte bara mot trafik på huvudleden utan också mot cyklister. Märket för "lämna företräde" står före cykelöverfarten. Även de trekantiga hajtänderna som markerar väjningsgränsen finns innan.
- Solklart att bilarna har väjningsplikt. Det lär vi våra elever, säger trafikskolechef Helge Kvist vid Brynäs trafikskola.

Körkortseleverna får också lära sig att bilförare har väjningsplikt mot cyklister på cykelöverfart vid utgång ur cirkulation samt när de ändrar färdriktning och samtidigt korsar en cykelöverfart.
Kvist förstår att skyltarna kommit upp för att cyklister som alltid tror sig ha företräde ska tänka om.
- Tyvärr ökar de dock förvirringen. Bilister kan tro att cyklister alltid har väjningsplikt, konstaterar han.

Angelica Persson håller med om att budskapet på de nya skyltarna inte är korrekt i alla lägen.
- Vi har satt upp dem på de platser där vi tycker de behövs mest, säger hon.
Tekniska kontorets förhoppning är förstås att skyltarna ska få fler cyklister att sakta ner i korsningar. Kanske blir det så trots att budskapet på skyltarna strikt juridiskt inte är korrekt.
Vägverket har insett att väjningsreglerna är orimligt snåriga och har inlett en översyn.
Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se