Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då fick Bosse ta bussen hem

Annons

Den nyss bortgångne Hans ”Stöveln” Öberg var ju en mycket tillbakadragen och blygsam man, men de som kände honom väl kan berätta att han bakom den stillsamma fasaden kunde vara både bestämd och envis.

Nisse Frölander var en nära vän till Stöveln. De spelade fotboll tillsammans en gång i tiden, och Nisse minns en match mellan GGIK och Åmot någon gång i början av 1960-talet. Åmot hade hemmaplan, och den legendariske Bosse Nilsson skulle döma. Men det är ju långt till Åmot, så för att spara in lite respengar ringde Bosse upp sin vän Stöveln och frågade om det inte fanns plats för honom i någon GGIK-bil.

– Jodå, du kan få åka med mig, sa Stöveln.

Så blev det. De åkte till Åmot i muntert samspråk – Nilsson och Öberg var ju lagkamrater i Skutskärs bandygäng, så det fanns mycket att prata om under resans gång.

Matchen blev jämn och spännande, och i slutskedet fälldes Nisse Frölander inne i straffområdet. Stöveln tittade på Bosse och sa lugnt:

– Ska du inte blåsa straff?

– Det där var ingen straff.

– Du åker inte med mig hem, du.

Och så blev det. Stöveln bytte om, satte sig bakom ratten och körde hem till Gävle. Ingen av de andra bilförarna vågade heller ta upp Bosse, för Stöveln hade pondus fast han var tystlåten.

Hur Bosse Nilsson kom hem vet väl ingen i dag. Han tog kanske bussen.