Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då försvaret av Gävleborg var som störst

Gävles kustkanoner räddade staden från ryssen redan på 1700-talet. Även i modern tid har kustförsvaret skyddat staden.

– Det fasta kustartilleriet är sedan något årtionde helt borta, säger Hans Lindblad (Fp), tidigare utredare och ledamot i riksdagens försvarsutskott.

I början av 1700-talet brändes den svenska städerna ner längs med norrlandskusten av ryska härjningar. Gävle som skyddades av tio kanoner på Fredrikskans var den enda staden som klarade sig.

Sedan Sovjetunionens kollaps har det svenska försvaret bytt skepnad.

– Under det kalla kriget omfattades det svenska försvaret av 850 000 man, de allra flesta värnpliktiga. Varje år utbildades 45 000 värnpliktiga. Nu har de ersatts av yrkessoldater. Under förra året fanns 5400 kontinuerligt tjänstgörande soldater och 615 tillfälligt tjänstgörande, säger Hans Lindblad (Fp), tidigare utredare och ledamot i riksdagens försvarsutskott.

– Försvarsmakten har i dag en personalstyrka som motsvarar två tredjedelar av vad som under kalla kriget sattes upp bara i Gävleborg, säger Hans Lindblad.

För att få en glimt av hur försvaret av Gävle en gång i tiden var uppbyggt så ut tog GD en åktur runt Gävle med Hans Lindblad.

På vägen mot Furuviksparken där tusentals besökare årligen kan få se hur en militär kustartillerianläggning fungerade, åker vi förbi Järvsta. En gång i tiden skulle flottans operationer i Ålands hav och södra delen av bottenhavet ledas härifrån.

– Anläggningen var hemlig, men alla kunde se masterna över berget, säger han.

Längs med kusten i Gästrikland och Hälsingland fanns omkring 50 värnpjäser.

– Tillsammans med en kustartillerianläggning som var insprängt i Gråberget vid bönan skulle Furuskärsbatteriet täcka av centrala delar av Gävlebukten. Tanken var att en angripare inte skulle kunna invadera Gävle utan att först behöva slå ut dem, säger Hans Lindblad.

De senaste 20 åren har de militära anläggningarna stängts en efter en. 1992 beslutades om nedläggning av regementet I14 i Gävle. Flygvapnets sista bas i området, F15 i Söderhamn, lades ner 1998.