Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagen som katolikerna längtat efter

GÄVLE
- I de flesta religioner anser man att det finns något speciellt i lämningar efter personer som stått nära Gud, säger Maria Hasselgren och stryker med handen över den släta stenen som ligger på altaret.

Annons
Det är en reliksten, och innehåller benrester från sju helgon.
Det är en timme kvar tills invigningen av Gävle katolska församlings nya kyrka, men redan sitter det ganska mycket folk på bänkarna.
De vill vara säkra på att få en bra plats inför den stora högtidsdagen.
Och det behövs, för när klockan slår elva trängs flera hundra personer i det ljusa kyrkorummet. De som inte får plats får se gudstjänsten på en tv i förrummet vid entrén.
De blir å andra sidan de första som får se biskop Anders Aborelius och hans följe när de tågar in i kyrkan. En stark doft av rökelse sprider sig från två fat som korgossarna bär på när de vitklädda männen går fram till altaret.
Församlingen står upp och lovprisar Gud. Det strålar ur ögonen på kvinnorna på första raden som har på sig sina finaste festdräkter. Birgittasystrarna fingrar på sina radband och Derek Lewis, Sandvikens stadsarkitekt som ritat kyrkan blinkar bort en tår.
Den här dagen har man väntat på länge. Tre år utan en egen kyrka är över.
- Låt din nåd strömma över denna plats, och gör detta hus till ditt eget, säger Anders Aborelius och välsignar nyckeln han fått av Derek Lewis.
Sedan går han och hans följe runt och välsignar i tur och ordning dopfunten, kyrkosalen, orgeln och slutligen altaret.
Han skvätter vigvatten åt höger och vänster med en liten skopa, och till slut är hela kyrkan vigd i Guds namn.
- Det är klart att det är en stor sak att få en egen kyrka. Biskopen är här, och det är också en stor sak, säger Maria Hasselgren som nu sitter längst bak i salen.
Hon är katolska kyrkans pressekreterare och är precis som många andra hitrest för den stora dagen.
Hon förklarar att Sankt Pauli församling har omkring 1 900 medlemmar, varav ungefär 900 bor i Gävles närområde.
Nu har de fått en egen kyrka på Brunnsgatan i Gävle. Förhoppningen är att den nya kyrkan ska få församlingen ännu mer levande och aktiv än den redan är, menar Maria Hasselgren.
MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist_gd.se