Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagermanpristagare gånger två

Inför utdelningen av Dagermanpriset på söndag borde jag kanske ha beställt hem den box med Suzanne Ostens filmer som nyligen har getts ut.

Istället börjar jag bläddra i en ny bok av en tidigare pristagare, Lasse Berg, som fick ta emot priset 2007 på Laxön.

Lasse Berg har tidigare gett ut tre böcker som följer mänskligheten från Afrikas savanner till platsen där vi befinner oss i dag i släktets utveckling.

Nya boken ”Vårt inre Afrika” kan beskrivas som en titt in bakom kulisserna på de expeditioner som ligger bakom Lasse Bergs böcker. I filmvärlden är det sedan länge etablerat, till exempel som extraspår på dvd:er, att den som är riktigt intresserad kan nörda ner sig i hur det var när filmen spelades in.

Att se hur en författare skriver sin roman (nu hämtar hon kaffe, nu kliar hon sig på magen …) är inte lika hett, men Lasse Berg är i så fall ett undantag. Bakom hans böcker ligger strapatser, vedermödor och svett.

I ”Vårt inre Afrika” får expeditionsfotografen Carl Douglas mycket utrymme, och det är främst hans bilder som tillför någonting nytt till det landskap som Berg tidigare har utforskat så grundligt. Även om det blir lite väl många bilder på författaren själv – jag hade hellre sett andra apor än just denna människoapa.

Om man vill fördjupa sig i Suzanne Ostens samlade verk inom filmen är det måhända lite sent påkommet för att hinna till prisutdelningen, men det kan kanske vara ett alternativ för den som inte kan besöka Laxön på söndag när hon träder in i den växande skaran av Dagermanpristagare.

"Vårt inre Afrika" ges ut av Ordfront förlag.

"Det bästa av Suzanne Osten – film, feminism och galenskap!" ges ut av Studio S.