Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagis med barnbrist

GÄVLE
Ett år försenat har Mariakyrkans förskola Stjärnan öppnat i Sätra.
Men dagiset har ett stort problem: Det har inga barn.

Annons
- Vi har bara ett barn på 17 platser, säger förskolläraren Maria Blixt.
- Jag hoppas att vi får fler, säger hon.
Kyrkans förskola fick tillstånd att öppna redan förra året, men då hittade man ingen lämplig personal.
Att det nu inte tycks finnas några föräldrar som vill ha sina barn på ett kristet dagis kan ha flera orsaker. Maria Blixt tror att en av anledningarna är att det inte blev klart att Stjärnan skulle få använda en av avdelningarna på Sätragården förrän i juni.
- I juni har nog de flesta föräldrar redan bestämt sig för vilken förskola de vill att barnen ska vara på. Och det är svårt att välja en förskola som man inte vet var den ska ligga, säger hon.
En annan anledning kan vara att det just nu inte finns någon dagiskö i Sätra. Tvärtom finns det tomma platser på flera av de kommunala förskolorna där, även om det inte någonstans fattas 16 barn av 17.

Svårt flytta förskola
- Vi har tomma dagisplatser både i Sätra, Bomhus och på Brynäs, men det är brist på platser bland annat på Söder, så vi håller på att försöka flytta platser dit där det behövs. Men att flytta kyrkans förskola blir nog svårt, säger Gun Hedberg, planeringschef på Barn & Ungdom.
Någon akut dagiskö finns inte just nu. Alla har fått minst ett erbjudande om plats, även om alla inte fått den förskola de önskat, säger hon. Det finns också 200 barn som kommer att vilja ha en barnomsorgsplats senare under hösten.
Hur många föräldrar som fått erbjudande om en plats på Stjärnan i Sätra, kan Gun Hedberg inte säga.
- Vi erbjuder platserna på kyrkans förskolor på samma sätt som alla andra, men har man inte själv ansökt om plats på en kristen förskola kan man tacka nej till den utan att förlora sin plats i kön, säger hon.
- Kyrkan har fått tillstånd att öppna förskolan, men sedan hänger det på att föräldrarna väljer den förskolan, säger hon.
Precis som de kommunala förskolorna finansieras de fristående förskolorna genom ett kommunalt bidrag som utgår per barn. Att det bara finns ett barn inskrivet är alltså ett ekonomiskt problem för den kyrkliga förskolan.
- Vi har fått löfte om att vi ska få starta även om vi bara får tre, fyra barn i början, säger Maria Blixt.
- Jag tror inte att kyrkan kastar in handduken direkt, säger hon.

Samarbete med kyrkan

Stjärnan ska arbeta efter samma läroplan som de kommunala dagisen. Den stora skillnaden blir att man ska samarbeta med kyrkan. Barnen ska få gå till kyrkan varje vecka och man ska läsa bordsbön.
- Vi planerar också att ha en särskild Lillkyrka med ett kors och ett ljus, där vi kan ha samlingar. Till skillnad från vanliga dagis kommer vi att prata om Gud med barnen, säger Maria Blixt.
Den femåring som just nu är enda barnet på Stjärnan kommer dock att få tillbringa mesta tiden tillsammans med barnen på det kommunala dagiset Sätragården vägg i vägg.
- Vi måste samarbeta för att det ska bli bra. Det är inte meningen att hon ska få vara här inne alldeles ensam tills det kommer fler barn, säger Maria Blixt.
- Dessutom hoppas vi på mycket samarbete med Sätragården även längre fram. Det är viktigt för att vi ska kunna motverka segregation. Hade vi fått lokaler i kyrkan hade våra barn kunnat bli en grupp för sig, men i och med att vi finns på en förskola tror jag inte att det blir så, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD