Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagisköerna ska kortas

GÄVLEBarn och Ungdom satsar nu offensivt på att kapa köerna inom barnomsorgen. Tre nya förskoleavdelningar öppnar i Bomhus den 1 september och ytterligare en eller två nya avdelningar planeras i Sörby så snart man får tillstånd från bygg- och miljöförvaltningen.

Arbetsmarknaden ser ljus ut för förskollärare och annan personal i Gävle framöver.

- I Bomhus behöver vi ett tiotal personer och det är bara början. Alla prognoser pekar mot en högre efterfrågan på platser beroende på ökande barnkullar, den allmänna förskolan och maxtaxan i barnomsorgen, säger Ulf Hellström, vikarierande förvaltningschef på Barn och Ungdom.

Olika delar av stan
I dagarna har han tagit beslut på delegation att man ska söka ett obegränsat antal förskollärare, barnskötare och kombinerade tjänster för kockar, kokerskor och ekonomibiträden. Genom att betona att det handlar om nyöppnade förskoleavdelningar i olika delar av stan tror han att intresset blir stort.

- Ja, det brukar locka många. Då får personalen handla möbler och leksaker och organisera arbetet från början. Allt är fräscht Man får vara med och bygga upp något nytt, påpekar han.

Han räknar med att folk som arbetar på etablerade avdelningar också kommer att söka tjänsterna och att det därför är bra att markera att det behövs folk i flera delar av Gävle, för att fylla upp för de som passar på att byta arbetsplats. De lokaler som ska inhysa de nya avdelningarna i Bomhus är Hövdingagården och Lillmyran.

Nytt liv
Hövdingagården sades upp 1998 och har under några år varit specialboende för en person med elallergi. Hittills i år har den stått tom, men när två avdelningar öppnas i september får gården nytt liv. Den tredje avdelningen i Bomhus ska samsas med det föräldrakooperativa Lillmyran.

Totalt ska det ges plats åt 16 barn per avdelning och därmed ska man ha betat av barnomsorgskön i stadsdelen, menar Ulf Hellström.

Förvaltningen letar lokaler för att öppna en eller två nya avdelningar även i Sörby. Eftersom lokalerna blir lediga när församlingen Livets Ord flyttar sin skola framöver så hoppas man få tillgång till dessa.
En ansökan har skickats för behandling till bygg- och miljöförvaltningen, berättar den vikarierande förvaltningschefen.

Roligt att anställa
Han tror inte att det ska bli några stora problem att fylla de lediga tjänsterna, eftersom högskolan i Gävle har förskollärarutbildning och precis har släppt iväg en färdigutbildad kull studenter.

- Roligt att kunna anställa folk, tycker barn- och ungdomsnämndens ordförande Helene Åkerlind, s.

Hon tror att det framför allt beror på införandet av en allmän förskola att efterfrågan har ökat så mycket på platser i barnomsorgen.
Maxtaxan är man inte så känsliga för och prognoserna kring barnafödandet håller någorlunda, tycker hon.

MATTIAS JONSSON