Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagkirurgins anställda besvikna

Nej, inte igen.På dagkirurgin i Sandviken är man trött på nedläggningsrykten.- Som vanligt har vi inte fått veta någonting. Det är aldrig någon som kommer hit och berättar vad som är på gång, säger en undersköterska.

Annons
SANDVIKEN
Det som är på gång är att landstingsfullmäktige vill koncentrera all dagkirurgi till Bollnäs, när akutsjukhuset där läggs ned. Om Sandvikens dagkirurgi kommer att finnas kvar i någon form är ännu inte klart.
Tio miljoner kostade det när avdelningen byggdes 1997. Den gången var det Sandviken som skulle kompenseras för att akutsjukhuset där stängdes. Men det är glömt nu, verkar det som. Och de drygt 20 sjuk- och undersköterskorna går mot en oviss framtid.
- Det är hemskt, man blir lite ledsen, blir svaret på frågan hur det känns att inget veta.

Bör tänka sig för
John Mälstam är chef för anestesikliniken, där dagkirurgin ingår. Han tycker att politikerna ska tänka sig mycket noga för innan de stänger avdelningen.
- Den är helt klart en av Sveriges bästa och har ett fantastiskt fint patientflöde eftersom den är byggd just för dagkirurgi, säger John Mälstam.
Han får medhåll av de anställda, som vittnar om mycket nöjda patienter. De flesta klagomålen har gällt avstånden, och de blir inte kortare om förändringen genomförs.
- Jag har väldigt svårt att tänka mig att gävlebor som knappt vill åka till Sandviken kan tänka sig att åka ända till Bollnäs, säger undersköterskan.

Icke akuta operationer
Drygt 3 000 personer från Gästrikland, norra Uppland och södra Hälsingland opereras varje år i Sandviken. Det rör sig om operationer som inte är akuta och där patienten kan åka hem samma dag. Till exempel åderbråck, handskador och plaströr i barnöron.
Även om John Mälstam värnar om sin avdelning så protesterar han inte mot själva förslaget att förlägga hela länets dagkirurgi till en ort.
- Jag förstår om man måste spara, och då kan jag tycka att det är bra att man koncentrerar verksamheten så att den kan hålla en fortsatt hög klass. Men att göra sig av med en så väl fungerande verksamhet som den i Sandviken tycker jag är vansinnigt, säger han.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson@gd.se