Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att återinföra läkareden

Det har pratats några år om att läkareden skulle återinföras. Jag citerar ur Dagens Juridik 2014: "Läkarförbundets Centralstyrelse ska undersöka om läkared behöver återinföras i Sverige. Förespråkarna menar att eden skulle utgöra en påminnelse om läkarens individuella ansvar för patienterna- särskilt när vårduppdraget mer och mer kommit att likna en affärsuppgörelse där patienterna utgör kunderna."

En motion i frågan antogs och Etik- och ansvarsrådet fick i uppdrag att arbeta med frågan. Jag tror att eden behövs i dag när besökstiden är så kort att patienten inte får tillräcklig vård.

Vi är många över 80 år i dag och kommer vara många fler i framtiden. Jag och flera med mig upplever att vi äldre ibland inte tas på allvar. Jag känner mig kränkt när läkaren, utan ordentlig undersökning, säger att det inte är något farligt.

Det går ju fort men jag blir inte friskare av det. Självklart tror jag att de flesta läkare är bra och tar sitt arbete på allvar, men jag tror att tidspressen kan göra att de begår misstag genom att inte ta hela sitt oerhört viktiga, och ibland till och med livsavgörande, ansvar.

Även om ägarna tjänar på korta läkarbesök så är det varken humant eller samhällsekonomiskt. Om vi äldre inte får den sjukvård vi behöver i dag, så att vi kan hålla oss friska längre, kommer vi att kosta så mycket mer i framtiden.

Det är inte rätt att äldre inte ska få av den vård de behöver och det är inte rätt att vinstkrav ska gå ut över sjuka människor.

Gammelmormor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare