Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att återvända till Jurassic Park

I september 1993 hade Steven Spielbergs äventyrsfilm "Jurassic Park" biopremiär i Sverige. Jag var nio år gammal och såg den tillsammans med mina föräldrar. Det var en otrolig upplevelse som gjorde stort intryck på mig. I sommar är det äntligen premiär för den fjärde filmen i serien: "Jurassic World".

Annons

I originalfilmen – baserad på Michael Crichtons roman "Urtidsparken" – följer vi två dinosaurieexperter som bjuds in till den fiktiva ön Isla Nublar; där en rik affärsman byggt en park med livs levande dinosaurier. De har framställts i ett laboratorium med hjälp av uråldrigt DNA, och som oftast i filmer där människan försöker leka gud går allt fel och dinosaurerna löper amok.

"Jurassic Park" är en av få filmer jag kan se hur många gånger som helst utan att tröttna. Man kan tycka att magin borde avta med åren, men inte i det här fallet. Jag fylls fortfarande av förväntan varje gång jag hör John Williams pampiga ledmotiv, och det pirrar fortfarande till när jag ser scenen där karaktärerna hör ljudet av fotsteg från en tyrannosaurus som närmar sig. Jag tror att många 80-talister känner likadant.

Jag upptäcker fortfarande detaljer i filmen som jag tidigare inte lagt märke till. Miljön är väldigt viktig för mig som tittare och "Jurassic Park" har en mängd platser jag skulle vilja utforska. Förutom böckerna och filmerna har berättelsen även gett upphov till allt från serietidningar till TV-spel, där man ges möjligheten att upptäcka ännu mer av "Jurassic Park"-sfären.

Jag har alltid sett upp till starka kvinnliga karaktärer så min favorit blev snabbt Dr. Ellie Sattler, spelad av Laura Dern. Åh så häftigt hon var! En av mina favoritleksaker var till och med actionfigur föreställande Ellie. Det var en liten besvikelse att hon inte medverkade i uppföljaren "The Lost World: Jurassic Park" från 1997. Hon dök dock upp i "Jurassic Park III" från 2001, men hade en relativt liten roll jämfört med originalet.

I sommar går den fjärde filmen upp på bio. I huvudrollerna syns Bryce Dallas Howard och Chris Pratt. Mina förväntningar är förstås skyhöga och jag hoppas att filmen kan leva upp till dem. Visserligen hade jag hoppats på att få återse några av originalkaraktärerna, men jag gissar att det skulle bli svårt att komma på en anledning för dem att vilja återvända till ön. Trailern som släpptes tidigare i veckan ser dock väldigt lovande ut.

Lek med tanken att man i framtiden skulle lyckas framställa riktiga dinosaurier. Skulle du våga besöka verklighetens "Jurassic Park"?