Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att byta valuta

Stödet för att införa EU:s gemensamma valuta växer visar SCB:s undersökning av eurosympatierna under maj månad. Jämfört med för ett halvår sedan har stödet ökat markant. Skillnaden mellan nej (43 procent) och ja (42 procent) är för liten för att vara statistiskt säkerställd och den minsta sedan folkomröstningen 2003.

Intressant nog ökar stödet bland samtliga riksdagspartiers anhängare.

Det är ingen vild gissning att det beror på att kronans värde blivit hårt åtgånget under finanskrisen. Det förslår helt enkelt inte att ha välskötta statsfinanser i ett litet valutaområde om det stormar i hela världen. Det tjänar heller ingenting till att säga att det inte borde vara så; det finns inga vattentäta skott mellan ekonomi och psykologi. Den största nackdelen är emellertid inte valutaoro och dyrare import. Sverige betalar i dag ett politiskt pris för att inte tillfullo dra nytta av den gemenskap som unionen är.

Så vad vill partierna göra åt det? För en gångs skull har oppositionen lämnat ett tydligt besked: ”Det är inte aktuellt att gå till en ny folkomröstning om att införa euron åren 2010–2014”, skriver partiledarna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Svenska Dagbladet samtidigt som de uppmanar regeringen att tala med en röst i frågan.

Det är lätt att instämma i den uppmaningen. Alliansen bör till skillnad från de rödgröna lämna besked om att den vill ta upp eurofrågan till avgörande under nästa mandatperiod, ju förr desto bättre.