Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att nominera Gävles fulaste hus!

 
Vår Stad
Visa alla artiklar

VÅR STAD: GD Kulturs redaktör Kristian Ekenberg om varför det också är värt att titta på stadens fulaste hus.

Resultatet i GD Kulturs tävling om Gävles vackraste hus kan tolkas som en käftsmäll mot den svenska arkitektkåren.

Inte ett enda hus byggt efter förra sekelskiftet klarade sig till slutomgången, och bara ett fåtal hus byggda under 1900-talet, som Silvanum och krematoriet, nominerades.

När vi nu ska utse Gävles fulaste hus tillsammans ska det bli intressant att se om käftsmällen följs upp av ännu en.

Varför ska vi då vara så negativa att vi måste peka ut ett hus som stadens fulaste? Men vad vi väljer att titta bort från är minst lika intressant som det vi gärna fäster blicken på.

En artikel i senaste Fastighetstidningen tar upp det engagemang som människor känner inför fula områden och byggnader i sina städer, och ger exempel på städer som arrangerat stadsvandringar på tema ”den fula staden”.

Flera som nominerade Gävles vackraste hus kunde inte heller låta bli att också nominera det fulaste.

Läs mer: Ladornas land – om områden som Valbo och Hemlingby

Fastighetstidningen skriver om stadsvandringarna i en artikel som handlar om just hur modernismen aldrig har nått in i folkhjärtat, ett ämne som även vår krönikör Lars Anders Johansson har tagit upp i ett par av sina krönikor.

Ämnet är känsligt. Arkitektkåren har taggarna utåt och anklagas för att driva en hård, elitistisk ideologi utan förankring (medan de själva väljer att bosätta sig i gamla hus), medan den i sin tur anklagar motdebattörerna för populism och avfärdar de hus som de vill bygga som pastischer. Motståndet har koncentrerats till och artikulerats av Arkitektupproret.

Några exempel på planerade nybyggnationer, som Sigfridshäll i Växjö och ett trähus i Sundsvalls stenstad, visar att debatten inte bara existerar på ett teoretiskt plan och att de fyrkantiga lådorna på allvar utmanas.

Finns det utrymme för en större pluralism i den svenska arkitekturen, eller är skyttegravarna för djupt grävda?

Många av nomineringarna som kom in till tävlingen om vackraste huset framstod som självklara. Att Brandstationen är älskad kom inte som en överraskning. Men finns det något hus som överlägset kan tatueras med orden ”Gävles fulaste hus”? Se dig omkring i staden.

Vilken byggnad vill du nominera?

Skicka din nominering till mig på kristian.ekenberg@mittmedia.se. Sista nomineringsdag är den 2/11. Fem kandidater väljs ut till slutomgången, som sker via en omröstning på GD.se.

*

Läs mer: Här är Gävles vackraste hus!