Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att stoppa näthatet nu!

Varför censurera sexuella avspeglingar enbart ibland? undrar fyra debattörer som är bekymrade över avarterna på sociala medier.

Kommunikation via sociala medier är här för att stanna och de allra flesta har kontakt den vägen i dag, antingen genom sitt arbete, privat eller både och.

Detta sätt att kommunicera på har inneburit att vi ständigt är uppkopplade och nåbara. Sociala medier underlättar vår kontakt med omvärlden, både när det gäller nya och gamla kontakter. Dessutom är det för många en väg att nå ut med sina idéer och sitt företagande.

I takt med att aktiviteten på sociala medier ökar, tar sig också mobbning och trakasserier nya uttryck och vägar. Det är i dag möjligt att vara anonym och gömma sig bakom en annan fasad/profil och genom denna/dessa trakassera andra med hot, bilder och kommentarer som är direkt kränkande.

Många av dessa bilder är både kränkande, rasistiska och sexuella. Trots det så kan polisen ingenting göra och anmälningar har antingen lagts ner eller inte ens tagits upp.

Nu ställer vi oss frågan hur det kommer sig att sexuella avspeglingar som sker på sociala medier får vara kvar helt ocensurerade medan det i andra forum censureras?

De bilder som anmälts och som innehållit könsorgan eller nakenhet får vara kvar trots anmälningar om kränkande innehåll. Möjligen att de tas bort från en profil men då läggs de upp via en annan strax efter. Hur kan det vara möjligt att det här får fortgå? 

Vi anser att svensk lagstiftning när det gäller mobbning och trakasserier behöver tydliggöras men också samköras med övriga länder när det gäller nätmobbning. Det är dags att våga sätta ner foten och stoppa näthatet nu!

Jennifer Lind, M

egenföretagare och politiker

Nina Jansdotter

beteendevetare och författare

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Cecilia Kärvegård

beteendevetare och författare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel