Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för årets myggbekämpning

Nu är det dags för årets första bekämpning.
Denna gång även i Ista.

Förberedelserna är i full gång. Troligen lyfter helikoptern på måndag.

Myggprojektets medarbetare är just nu ute och rekognoserar.

– Vi har sett stora mängder larver bara i dag, säger Martina Schäfer, forskare i projektet.

Det är regnandet som satt fart på kläckningen. Tidigare torrlagda områden har hamnat under vatten och kläckningen har tagit fart. Även om det inte är några badtemperaturer så är det över de åtta grader som krävs för kläckning.

Bekämpningen kommer att göras på nästan alla områden där man har tillstånd att bekämpa. I stort sett samma områden som tidigare år: runt Fängsjön, längs Norrån och några mindre områden mellan Österfärnebo och Gysinge.

Ett nytt område är Ista, söder om Österfärnebo. Där har inga bekämpningar gjorts tidigare.

”Fallet Ista” har varit en lång strid som gått hela den byråkratiska vägen till högsta instans, Miljööverdomstolen, som i vintras beslutade att myggen också i det området får bekämpas.

Däremot blir det inga insatser över nationalparken eller naturreservatet i Gysinge. Landshövdingen gav sitt tillstånd i våras på tvärs emot sina handläggare. Några dagar senare kom Naturvårdsverkets oberoende utredare med en delrapport som bland annat varnade för risken för resistens hos myggen. Direkt efter det gav Kemikalieinspektionen besked att den inte ville ge dispens för att använda bekämpningsmedlet Bti i områdena.