Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för flygplanens och traktorernas dag igen

På lördag samlas veterantraktorer och modellflygplan på Gävle flygplats.

Då blir det fest med både uppvisningar, tävlingar och försäljning av delar.

För fjärde året i rad går evenemanget ”Vingar och Traktorer” av stapeln.

Evenemanget är ett samarbetsprojekt mellan Veterantraktorklubben och Valbo Flygklubb. Det har under tidigare år varit mycket populärt.

Arrangemanget har lockat både intresserade besökare och deltagande utställare.

Antalet besökare har varierat med vädret, men har vissa år nått så mycket som 1500 personer. Vad gäller traktorer räknar man i år med att kunna visa mellan 30 och 50 exemplar.

En mängd aktiviteter kommer att arrangeras. Såväl traktorer som flygplan kommer att visas upp. Veterantraktorklubben visar sina originella gamla fordon, medan flygklubben presenterar motorseglare, skärmflyg och modellplan. För den som vill kommer det att finnas möjlighet att skärmflyga tandem.

Även en nyrenoverad Piper Cub från 1944 kommer att göra en tur i luften. Den har bland annat varit med i andra världskrigets slutskede. Dessutom ordnas den traditionella tävlingen i traktor-pulling, där det hängs på grejer bakpå traktorn och det gäller att släpa dessa så långt som möjligt.

Pris kommer att delas ut till både finaste och fulaste traktorn. Även flyglektioner kommer att lottas ut. Dessutom kommer det att hela dagen vara försäljning av både traktorgrejer och fika.

– Förhoppningen är att tjäna pengar och sprida kännedom om klubbarna, säger Stig Johansson från Valbo Flygklubb.

Han hoppas att även folk från gästande klubbar, som är ute och flyger om det är fint väder på lördag, landar för att besöka evenemanget.

– Många tror att Gävle-Sandviken Flygplats är nedlagd. Men här görs ett par tusen starter per år.

Förutom flygklubbarna använder även ambulansen och hockeylag den här flygplatsen. Vi vill ta chansen att visa vad som finns, säger han.