Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Högbodagarna igen

SANDVIKEN
Till helgen blir det Högbo dagarna i Högbo. En av kommunens mest traditionsenliga arrangemang som alltid lockar många besökare.

Annons
Sedan fyra år tillbaka ingår under söndagens också Skogens dag i arrangemanget.
- Det fungerar mycket bra att vi finns med i Högbo, säger Ulf Ahlberg på skogsvårdsstyrelsen i Sandviken. Intresset för skogen är mycket stort och vi bor ju också i ett skogslän. Det finns många som har närkontakt med skogen och allt den kan ge.

Länsstyrelsen med
Länsstyrelsen är i år med för första gången. Deras representanter ska bland annat tala om de naturreservat som finns i Gävleborg och framför allt de i Gästrikland.
En annan nyhet är en skyttesimulator och på plats finns jägare för att informera om rovdjuren.
Precis som tidigare år kommer en kolmila att tändas på lördagskvällen.
- Det är en större kolmila i år än tidigare, säger Jan-Erik Blom. Den här milan blir på ungefär 45 kubik och vi hoppas att de ska vara klar efter en vecka.

Spelar på såg
I år blir det underhållning vid milan av en som spelar på såg. Ett klassiskt instrument som tillverkades på Sandvik förr i världen.
Det finns också möjligheter att studera olika skogsmaskiner. Allt från slutavverkningsjättar till små fina gallringsmaskiner.
Högbodagarna bjuder som vanligt på gammalt hantverk vid marknadsplatsen. En nyhet blir att Greger Norling bjuder på guidade visningar på gamla herrgården. Greger är då tidsenligt klädd och föreställer Hans Hierta.
JÖRGEN LARSSON