Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för högljudd diplomati?

På ledarplats i Gefle Dagblad kan vi tryggt kritisera såväl enskilda politiker som regeringen för dess tillkortakommanden. Nyhetsredaktionen får granska vad den vill. Det är självklarheter för oss men lyx i andra länder.

I går, den 23 september, var det 14 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritreas huvudstad Asmara. Någon rättegång har han aldrig fått och han kan betecknas som Sveriges enda samvetsfånge.

Dawit Isaak arbetade på tidningen Setit som publicerade ett öppet brev som efterlyste demokratiska reformer i Eritrea. Det var allt som behövdes för att fängsla honom och nio andra journalister i ett land där en så grundläggande demokratisk rättighet som yttrandefrihet inte existerar. Då, den 23 september 2001, var omvärldens ögon riktade mot terrorattentaten i USA och regimen i Eritrea passade på att gripa politiker och journalister som misshagade diktaturen.

Dawit Isaak kämpade för demokrati och yttrandefrihet men blev tystad och därför måste vi andra tala – svårare än så är det inte.

Gefle Dagblad är en av många tidningar där ett upprop för Dawit Isaak publicerades i går.

http://www.gd.se/kultur/utgivare-i-gemensamt-upprop-vi-kraver-aktiv-handling-i-fallet-dawit-isaak

Utgivarna ställer några synnerligen självklara frågor. Bland annat den om varför de senaste årens regeringar, inklusive den nuvarande, varit så passiva i frågan. Fungerar verkligen den av Sverige så omhuldade "tysta diplomatin"?

Det är lätt att känna frustration och uppgivenhet. Vi är många som skrivit om detta om och om igen under senare år.

Här är ett par av ledarna som vi haft i Gefle Dagblad:

http://www.gd.se/opinion/ledare/dawit-isaak-fyller-50-ar

http://www.gd.se/opinion/ledare/for-oss-andra-tickar-livet-pa

Nu måste Sveriges regering sätta hårdare press på Eritrea och låta den tysta diplomatin övergå i högljudd sådan.