Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för höstens bälteskampanj

GÄVLE
I dag börjar höstens bältesvecka över hela Norden. Det innebär att polisen går in för att kontrollera bältesanvändningen, även för passagerare bak i bilar, mer än normalt.

Annons
Många kommer att få sona sitt bältesslarv eller -fusk med ett inbetalningskort på 600 kronor.
Bötessumman fördubblades förra hösten men redan nu finns signaler om ytterligare en höjning. Rikspolisstyrelsen kommer att begära att flera trafikbrott ska taxeras högre i ordningsbotskatalogen.

Fortkörning
Dit hör fortkörning där maxböterna är 2 000 kronor, att köra utan främre nummerskylt och att låta bältet hänga oanvänt.
Riksåklagaren, RÅ, är den myndighet som fastställer beloppen.
Varför är det så viktigt att använda bilbältet är det säkert de som frågar sig.
Svaret är enkelt. Trots att upp till nio av tio använder bilbältet utanför tätort så är fyra av tio som dör i bilar utan bälte.
I stadstrafik är bältesanvändningen bland förare och passagerare betydligt lägre. Många mätningar brukar visa att i stort sett varannan förare och passagerare är utan bälte i tätortstrafik.

80 liv kunde sparas
Om alla alltid hade bälte på sig när de åker bil skulle ungefär 80 liv sparas varje år. Och hundratals skulle slippa svåra och i många fall livslånga skador.
Det finns två grupper som är sämre bältesanvändare än andra, yngre bilförare samt yrkesförare.
- Med början i dag kommer vi att kolla bältesanvändningen och naturligtvis trafiknykterheten så mycket vi någonsin kan. Det säger Håkan Lundberg, chef för trafikpolisen i länet.
Den nordiska trafikveckan är litet olyckligt vald tidsmässigt, i varje fall för polisen i de nordliga länen. Älgjaktsveckan börjar på måndag!
Väldigt många poliser är jägare och har därför semester för att jaga älg. På trafikavdelningen i Hudiksvall är halva styrkan älgjägare, i Gävle är andelen jägare inte fullt så stor.
Inte enbart trafikpolisen ska försöka hålla efter bältesslarv. Också närpolisen kommer att ha trafikkontroller så ofta man hinner vid sidan av den akuta verksamheten.
Även förra hösten samt i våras hade polisen bältesveckor. Vid dessa rapporterades ungefär 8 000 personer för att ha varit utan bälte.
Efter kampanjerna gjorde NTF bältesmätningar runt om i landet och fann att användningen ökat med ungefär fem procent.
De positiva effekterna avtar dock efter en tid. Därför kommer kampanjer tillbaka med jämna mellanrum.
Allt fler nya bilar förses nu med bältesvarnare som tänder en lampa och börjar låta när en bil rullar iväg utan att föraren satt på sig bältet. Vissa varnar även för passageraren fram. Snart blir det förmodligen vanligt med bältesvarning för alla platser i en bil.
Bältet är den effektivaste livräddaren i bil. Därför allt tjat om bälten.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se