Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för läsfest för barnen

Dödslängtan, utsatthet och allmän tristess. Men även drömsk längtan, nyfikenhet och gott självförtroende. Anna Höglund spanar in några av vårens barnböcker som rymmer både mörka och ljusa känslor.

Cirkusloppor på luffen

av Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren

• I en låda smuggelsprit anländer två cirkusloppor till Spanien där de försöker skapa sig ett nytt liv. Till en början känns allt spännande, men så händer en olycka som ödelägger allt som insekterna lyckats bygga upp.

Jag är sedan tidigare svag för barnböcker på vers. Och med illustrationer i Lena Sjöbergs klass kan det inte bli annat än bra.

Och innan boken är slut har hoppets hos de två kringflackande lopporna börjat spira på nytt och de är redo för ännu ett äventyr.

Månulvarna

av Malin Ahlin, Leopard förlag

• I Malin Ahlins illustrationer är natten inte det minsta läskig, utan skimrande vacker och drömsk. I dunklet rör sig de gulliga månulvarna som mår bra av lysande, blänkande saker.

Därför är det inte så konstigt att de blir näst intill hypnotiserade av månens gula sken på den mörka himlen. Helst av allt vill de komma dit, men frågan är bara hur?

Månulvarna är Malin Åhlins första egna bok. Hennes illustrationer – där purjolökar växer sig höga som träd och tulpaner blir till hus – för stundtals tankarna till Sven Nordqvist.

Annie från sjön

av Kitty Crowther, Rabén & Sjögren

• Kitty Crowther är en prisad bilderboksmakare som inte väjer för det svåra. I ”Annie från sjön” låter hon en ensam och deprimerad kvinna spela huvudrollen.

Just som Annie tänker låta döden skölja över henne träffar hon tre nya bekantskaper som hjälper henne tillbaka till livet.

Den poetiska boken är både skrämmande och vacker på samma gång.

Moa och Samir i lekparken

av Siv Widerberg och Mati Lepp, Rabén & Sjögren

• Det här är en bok som inte tillför barnboksfloran någonting. Siv Widerberg beskriver hur en vanlig dag i lekparken kan se ut med egennyttiga barn och uttråkade vuxna. Inget nytt under solen.

Mati Lepps illustrationer rimmar dessutom illa. Barnen – som i texten tycks oförmögna att kommunicera med annat än skrik och skratt – ser helt enkelt för gamla ut.

Promenad

av Lotta Olsson och Maria Jönsson, Bonnier Carlsen

• För drygt 20 år sedan kom boken ”Knacka på” av Anna-Clara Tidholm ut. Min gissning är att Lotta Olsson låtit sig inspireras av succéboken när hennes bokkaraktärer ger sig ut på en nattlig vandring.

Men istället för att öppna dörrar så uppmanas läsarna att kika in genom upplysta fönster. Texten på vers flyter på bra och får ytterligare skjuts av Maria Jönssons illustrationer.

Prick och Fläck är hemliga

av Lotta Geffenblad, Bonnier Carlsen

• Ännu en bok om de två kaninerna Prick och Fläck. Den här gången upptäcker de hur skitigt de har det hemma vid tv-soffan och bestämmer sig för att tapetsera om.

Det hela slutar med att inget är sig likt – inte ens kaninerna själva.

Personligen har jag aldrig fattat något större tycke för de två långörade vännerna, men den yngre publiken hemma i soffan är mer positivt inställd.

Odla med Tuva

av Sofi Hjort och Lisa Moroni, Rabén & Sjögren

• När vårljuset börjar komma passar det bra med en bok om odling. Här är en faktaspäckad bok för de yngre entusiasterna. (Även vuxna utan särskilt gröna fingrar kan lära sig både ett och annat.)

Förutom tips på lättodlade grödor, recept och pyssel så får läsaren lära sig om allt från allemansrätten till arkeologiska fynd.