Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dahlberg välkomnar nya regler för miljöbrott

SANDVIKEN/GÄVLEMiljöåklagare Micael Dahlberg välkomnar ett förslag om mildare regler för miljöbrott.

- Bara hälften av mina ärenden skulle gå till åtal om det förslaget blir verkligheten, säger han.
Bland annat skulle de omskrivna hårfrisörskorna i Storvik ha sluppit rättegång.

Miljöbalken - som samlar all miljölagstiftning - trädde i kraft 1999.
Enligt den kan man ta ut sanktionsavgifter när ett företag bryter mot någon del av miljölagstiftningen.

Ett exempel är två hårfrisörskor i Storvik som Gefle Dagblad skrivit om flera gånger.
De startade sin salong 1999 men missade att anmäla sitt företag till kommunens bygg- och miljökontor.

Skyldiga att anmäla
Eftersom företagare numera är skyldiga att själva anmäla sitt företag ålades hårfrisörskorna med en så kallad miljösanktionsavgift på 5000 kronor.

De betalade och trodde att saken var ur världen. Men kommunen lämnade över ärendet till Micael Dahlberg som väckte åtal.

I december förra året dömdes de båda av Sandvikens tingsrätt till 30 dagsböter för otillåten miljöverksamhet - något som väckte mycket upprörda känslor på många håll.

De båda valde dock att inte överklaga beslutet.

Fälld i tingsrätten
Ett parallellfall är en kvinna i Vindeln som driver en skönhetssalong.

Även hon missade att anmäla sin salong till kommunen och blev åtalad för otillåten miljöverksamhet.
Hon blev fälld i tingsrätten men valde att driva fallet vidare till hovrätten där hon friades.

Nu har riksåklagaren överklagat hovrättens beslut och tagit fallet till Högsta domstolen, HD. Orsaken är att man vill få ett prejudikat.

Om HD säger att gärningen är ringa och inte straffbar kan åklagare runt om i landet i fortsättningen skriva av den typen av brott.

Arbeta fram förslag
Samtidigt som Vindeln-fallet väntar på sitt avgörande i HD har den så kallade miljöbalkskommittén, en parlamentarisk kommitté som sedan 2000 följer upp tillämpningen av miljöbalken, arbetat fram ett förslag om mildare regler för mindre allvarliga förseelser.

Åtalsprövning införs?
Bland annat föreslår man att åtalsprövning införs, det vill säga att åklagaren bara i undantag ska åtala bär det gäller brott av den typ som Storvikfrisörskorna ska ha begått.

Ett slutbetänkande kommer från mijöbalkskommittén under nästa år och då kan reglerna alltså komma att bli betydligt mildare.
Något som Micael Dahlberg välkomnar.
Han arbetar numera heltid med miljöbrott och sedan 1999 när den nya miljöbalken trädde i kraft, har antalet miljöbrott i länet ökat med cirka 60 procent.

Allvarligare brott
Om han skulle slippa lägga ner arbete på småförseelser som i Storviksfallet skulle han få tid över att utreda mer allvarliga brott.

- Vi har ett behov av att göra oss av med en del av de fall vi får. Vinsten för samhället står inte i proportion till kostnaden. Något måste göras eftersom det bli för tungrott, säger han.

Just nu ligger uppskattningsvis 80-90 miljöbrottsutredningar på polisens bord. Där blir utredningarna ofta kvar under en lång tid eftersom polisen saknar resurser, berättar Micael Dahlberg.

KARIN BERGKVIST