Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapalatset

/

Annons

vid Islandsplan, mellan Södra Skeppsbron och Brynäsgatan, byggdes av Gävle-Dala Järnvägs Enke- och Pupillkassa 1896-1899. Därav namnet och inte, som många trott, att dalkullor arbetade på bygget.
Huset, ritat av Nils Nordén, byggdes i fyra våningar och en vindsvåning, har markerade entréer och en avslutning med torn och spetsgavlar i tegel. Till sockeln användes Gävlesandsten. Byggnaden fick i bottenvåningen affärslokaler med rundbågiga fönster, och mot Brynäsgatan är restauranglokaler inrymda.
Byggnaden såldes 1918 till Byggnadsaktiebolaget Gevalia, som uppfört Gevaliapalatset. Det var meningen att Dalapalatset skulle byggas på utefter Brynäsgatan - Gunnar Wetterling ritade ett förslag 1925 - och man kan fortfarande se den ojämna murvägg där utbyggnaden skulle ha kommit till stånd.
Efter flera ägarbyten köptes fastigheten 1983 av Diös Östra Bygg AB, som genomförde en grundlig renovering med delning av lägenheter. 1985 övergick ägarskapet till Riksbyggen, som bildade bostadsrättsförening för huset. Karlström, T: Gävle stadsbild. Loock, J: Tre centralpalats i Gävle. Se även Monk, K: Artikel i Gefle Dagblad, Veckotidningen, 19 april 1996.

Annons