Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolisen "frias" i Eklundutredning

Det går inte att bevisa att någon enskild polis vid Dalapolisen har städat bort Anders Eklunds namn i utredningen om mordet på Pernilla Hellgren, i Falun år 2000. Förundersökningen läggs därför ned.

Annons

Chefsåklagare Kristian Augustsson i Malmö beslöt på torsdagen att lägga ned förundersökningen om misstänkt tjänstefel.
Misstanken uppkom i samband med polisprofessor Leif G W Perssons granskning av mordet. Han hävdade att Eklunds namn tagits bort ur materialet.
– Handlingen med Anders Eklunds namn borde ha funnits i utredningsmaterialet men vi kan inte säkert säga att den fanns där. Vi kan ännu mindre säga vem som i så fall skulle ha tagit bort handlingen, säger Kristian Augustsson till TT.
Leif G W Persson fick sommaren 2009 uppdraget att granska Dalapolisens utredning av mordet på Pernilla Hellgren sedan det kommit fram att polisen redan i mars 2001 fått tips om att Anders Eklund kunde vara intressant, men schabblat bort uppslaget.
Perssons kritik var inte nådig. Han konstaterade att Dalapolisen skött utredningen uselt. Det kanske mest allvarliga var att polisen i Dalarna ansågs sakna erfarenhet, resurser och kompetens för att utreda spaningsmord.
Leif G W Persson fann också att Anders Eklunds namn i efterhand städats bort ur polisens material om mordet och antydde att det gjorts för att polisen skulle slippa obehag för bristerna i utredningen.

Mer läsning

Annons