Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy och Maria Engblom har 250 sorters rosor

Det doftar ljuvligt i trädgården i Åselby. Här prunkar 250 sorters rosor i olika stadier av blomning, tillsammans med 120 sorters klematis.
Tommy och Maria Engblom vill ha färgprakt för jämnan, när rosbuskarna blommat ut så är det dags för klängväxterna att pråla.

Annons

Pralin hälsar på i andra veckan i juli, i villaområdet söder om Borlänge centrum.

– Vi hade fått höra att rosor inte funkar i Dalarna, säger Tommy Engblom som blev triggad av skeptikerna.

Från början var Maria Engblom den trädgårdsintresserade – särskilt förtjust i gammaldags rosor som inte alls var på modet när hon började tänka trädgård under 1980-talet. På den tiden var det mest storblommigt och doftlöst som gick att hitta i handelsträdgårdarna.

Men Maria skickade efter tre gammaldags sorter från en trädgårdsmästare i Helsingborg som hon kände, och rosenfebern spred sig, för maken var lättsmittad.

Numera är det Tommy som sköter det mesta i trädgården. Maria har problem med lederna, men har i stället skapat sig ett levebröd på trädgårdsresor.

För 16 år sedan drog hon i gång Rosebud´s Tours som arrangerar runt tio resor om året till England, Frankrike, Italien, Irland, Dalarna och många andra ställen. I fjol räknade Maria ihop 150 resor på 15 år, och hon har själv lett 137 av dem.

I Tommy och Maria Engbloms trädgård finns 250 olika sorters rosor.

När Maria Engblom började resa var barnen tonåringar och behövde en förälder hemma. Så Tommy lämnade jobbet i Stockholm som kedjekundsansvarig på Svenska spel. Numera jobbar även han i reseföretaget.

Många växter kommer med i handbagaget från resorna. Makarna brukar slå av lite jord, lämna krukan och slå en påse om rötterna.

Maria berättar om resedeltagare som rest ut sjavigt klädda för att kunna lämna kläderna och få plats med växter, och om hur hon själv lyckades rulla ihop en 4 meter hög klematis och klämma ner i handbagaget.

Men åter till trädgård i Åselby. På 1990-talet blev äldre sorter populära igen, och utbudet större.

– De äldre rosorna är i vitt, rosa och purpur. Och de doftar, säger Tommy Engblom och berättar att de allra flesta är sorter som fanns före 1867 - det magiska årtal då man började korsa in indiska och bengaliska sorter.

Arvensis splendens en doftande skönhet som klättrar i äppelträdet.

Förutom skönhet och väldoft så är det historierna kring de gammaldags rosorna som fascinerar Tommy. Som Rosa Sancta - världens äldsta ros som har hittats i faraonerna gravar och spritt sig norrut via klosterträdgårdarna.

Den växer nu i den täta häcken ut mot gatan tillsammans med ett 40-tal andra sorter, som tillsammans döljer ett fult staket som makarna inte har lust att reparera.

Och fler berättelser blommar i trädgården. Som den röda Lancasterrosen och Yorks vita ros som prydde vapensköldarna under Rosornas krig under 1400-talet i England.

Även klematisarna Prinsessan Diana och Prins Charles hedrar Åselby med kunglig närvaro, dock på olika sidor av den gula villan, relationerna var ju frostiga efter skilsmässan.

Tomten styckades av 1981 från bondgården som ligger granne, och villan som byggdes ett år senare är en av de nyaste i området. 1983 var det dags att ta itu med trädgården som vilar på gammal sjöbotten - alltså tung lera.

– Vi skickade iväg ett jordprov på analys och tillförde de ämnen som de föreslog. I början planterade vi perenner och buskar som vi fick av släkt och vänner, berättar Maria Engblom.

Makarna började med att skapa rum i trädgården, ett par gamla äppelträd som fanns här från början ger svalkande tak, och en hög häck med sibirisk ärtbuske skyddar mot den kalla vinden från Lusmyren i norr.

– Vi försöker ha så lite öppen jord som möjligt, hellre för tätt än för glest. Jag har inte så mycket tid att rensa, säger Tommy Engblom som också flyttar runt sina växter en hel del.

Det behövs lugna ytor mitt i rosenfrossan.

Runt rosorna växer också ett otal perenner - stjärnflockor som lyser gråvita, och 50-talet nävor som väver sig in så bra och fyller ut tomrummen. Ett 40-tal plantor i krukor släpar

Tommy in i förråden över vintern, uthuset är isolerat med element och lysrör.Engbloms är zonknäckare, om någon säger att en sort är himla svår så måste Tommy prova.

Och han är tålmodig, dör en planta så brukar sorten får två chanser till, på andra platser i trädgården.

– Funkar inte det så får vi inse att vi inte kan leva tillsammans, säger Tommy.

– Grannarna kallar oss mullvadar, säger Maria och berättar apropå djur att de hade problem med sorkar för några år sedan.

De motstod försök till utrotning, och dottern förbjöd tuffare gifter mot levande varelser, så till slut bad paret Engblom grannarna ha sina hästar vid tomtgränsen. Sorkarna tålde inte hovstampet som orsakade vibrationer, och drog till lugnare kvarter.

Trädgården har växt fram utan ritningar. Här finns få raka linjer, rabatterna buktar kring huset som också har många vinklar med mansardtak och utbyggnader.

Georges Vibert blommar bara en gång, men då är den randig.

Fram till midsommar blir det trots allt en del rensning, men sedan är det ganska lugnt, förutom ett ständigt knipsande med sekatören, många rosor blommar ju igen om man tar bort det som vissnat.

Vattnar gör Engbloms aldrig, det behövs inte eftersom lerjorden håller fukten och plantorna står tätt.

Och gräsmattan sköter Hugo - en tystlåten och automatisk liten jeppe som nosar oss i hälarna utan några krav på uppmärksamhet, till skillnad från den italienska tryffelhunden Bosco som vill leka, och som gärna betar av mogna smultron och jordgubbar från kantväxterna.

Den kortklippta ytan är viktig för att framhäva mångfalden i rabatterna, tycker makarna Engblom.

– Vi tycker att en gräsyta lugnar ner en sådan här trädgård som innehåller så många olika växter, säger Tommy.

– Utan gräsmattan blir det sillsallad på riktigt, säger Maria.

Och gräsmattan kommer också väl till pass när det är dags att bjuda hem folk för att umgås, äta gott och spela kubb. Trädgård ska vara avkoppling, inte bara arbete, tycker makarna Engblom.

Mer läsning