Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga föräldrar slår barn

You naughty boy, stygga pojke, sa mamman i familjen argt innan hon grep tag i familjens ett och ett halvt-årige son för att sedan smacka till honom ett antal gånger på den lilla knubbiga armen.

Det var straffet för att han rivit ner kuddarna med flit från soffan. Så där som ett och ett halvt-åringar gör.

Upplevelserna har dröjt sig kvar i minnet. Jag var 15 år gammal och var tillsammans med min bästa kompis på språkresa och bodde hemma hos en vanlig engelsk familj på den engelska sydkusten.

Vår uppenbara chock när vi för första gången ställdes inför denna för dem så självklara barnaga möttes med oförstående miner från vår sommarfamilj. De var ju i sin fulla rätt att uppfostra sina barn med knytnävarna. Lagen gav dem den rätten. Deras barn, som är vuxna i dag och kanske har fått egna barn vid det här laget, har samma rätt. För i Storbritannien är barnaga fortfarande tillåtet, precis som det är i ytterligare tio av EU:s medlemsländer.

Detta faktum uppmärksammas just nu av Rädda Barnen i en kampanj och i senaste numret av organisationens tidning BARN.

Det är bara 33 länder i hela världen som har ett totalförbud mot barnaga.

I sin kampanj nämner Rädda Barnen mängder av argument mot barnaga, och samtliga är så självklara att det är obegripligt att någon kan säga emot. Aga kan orsaka allvarliga fysiska och psykiska skador hos barnet. Det lär barn att våld är ett acceptabelt och bra sätt att lösa konflikter och så vidare.

Att använda våld mot andra vuxna är förbjudet över hela världen. Att använda våld mot barn är däremot tillåtet i den absoluta majoriteten av alla länder. Beklämmande nog även i många EU-länder. Sverige har gjort försök att lyfta frågan, bland annat under ordförandeskapet 2009. Men gensvaret var ljummet.

Sverige blev 1979 det första landet i världen som gjorde det förbjudet enligt lag att slå barn.

Det betyder tyvärr inte att alla barn är fredade i Sverige. Vart sjunde barn har någon gång utsatts för våld av någon vuxen. Straffen för den som åker fast är milt. För ett par år sedan kom också en rapport från barnombudsmannen som visade att bristande kunskap hos vårdpersonal i kombination med otydliga rutiner innebär att våldsutsatta barn skickas hem utan åtgärder. Även tandläkarkåren som ju kommer i kontakt med många barn har kritiserats för att vara dålig på att anmäla misstänkta fall av barnmisshandel.

Sverige är vad gäller lagstiftning mot barnaga ett föredöme. Och även om svenskarna till stor del var mot lagen när den instiftades 1979 var det en lag som snabbt blev en självklarhet med brett stöd. I dag är nolltoleransen mot barnaga en del i vår bild av ett bra föräldraskap.

Detta är något att vara stolt över. Men det kan inte tas för givet.