Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga hockeytider men inte för spelarna

Annons

Då Brynäs mötte Södertälje i Läkerol Arena i måndags kom det 3 978 åskådare. Det är den sämsta publiksiffran sedan det nya hockeypalatset byggdes, och då är Brynäs ändå ett topplag just nu.

Publiksiffrorna går neråt för så gott som alla elitlag, och det är ju så tydligt vad som är problemet: Folk har inte råd att se mer än enstaka matcher. Biljetterna kostar för mycket pengar, matcherna kommer för tätt, det är för billigt och enkelt att välja att sitta hemma i TV-soffan och titta.

Är det då allmänheten som inte förstår bättre?

Nej, marknaden har aldrig fel. Det är svensk ishockey som begär överpris för en produkt som inte är tillräckligt attraktiv.

Eller om man så vill: Spelarna får för bra betalt för sina insatser.

Nu är det dessutom dåliga tider ute i samhället. Publiken kommer att fortsätta stanna hemma, och även sponsorerna kommer att hålla hårt i sina pengar.

Det är bara ishockeyspelarna som inte behöver bekymra sig. De kan fortsätta kvittera ut sina fantasilöner.

Men spelarlönerna är bara en del av problemet. Allt fler kommer till insikt om att ishockeyn i sig också behöver förändras, och just nu är det många – däribland Niklas Wikegård och NHL-stjärnorna Mats Sundin och Nicklas Lidström – som propagerar för att vi ska bygga om våra rinkar till NHL-mått.

Det talas också om att permanenta systemet med två huvuddomare och diverse regeländringar.

Det är många som har synpunkter och idéer, men det händer inte mycket.

Svenska Hockeyligan har till uppgift att verka för en långsiktigt stark svensk elitishockey. Det är nog dags att kavla upp ärmarna och börja ta itu med de verkliga problemen om det ska lyckas.

Mer läsning

Annons