Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga köp på mellandagsrean straffar sig i januari

– Nej, du tjänar aldrig pengar på att handla!
Mellandagsrean är en typisk fälla där det är lätt att köpa saker man inte planerat, bara för att det är nedsatt pris, konstaterar Sara Stenquist, Konsument Gästrikland.

Efter en månads intensiv julhandel och en enstaka dags återhämtning för julklappsöppning är det dags för köpfest igen i form av mellandagsrean.

– Det är lätt att bli meddragen i ruset. Det första man måste tänka på är att man bara ska handla det man behöver, säger Sara Stenquist.

Hon påminner om att det snart är januari. Den fattigaste månaden på året för de flesta hushåll som i sanningens namn kanske överkonsumerat en smula inför både jul- och nyårsfirandet.

– Ett bra köp är ett köp som är väl genomtänkt och som täcker ett behov jag har, säger hon.

Det kan låta tråkigt. Men rannsaka dig själv. Har du gått och trånat efter den där jackan länge, eller köper du den bara för att priset är nedsatt? Är kläderna väldigt billiga beror det oftast på att de tillhör den gångna säsongen och ska ge plats åt nya saker i butiken. Kommer du verkligen att använda den där tröjan? Kommer du att vara nöjd med elektronikprylen trots att det är förra generationens modell? Köpet är bara ett fynd om du klart svarar ja på den frågan.

Och så var det det här med ångerrätt, bytesrätt, öppet köp och reklamationsrätt.

– Det här blandas ofta ihop. Ångerrätt har du bara enligt distansavtalslagen. Det vill säga på köp du gör via nätet eller per telefon. Den innebär att du har 14 dagars ångerrätt från och med att du tagit emot varan. Men du får inte använda den! Och det finns ett undantag för plomberade skivor, filmer och spel. Är förseglingen bruten så har du förbrukat din ångerrätt.

I butik gäller i stället konsumentköplagen. Den ger dig tre års reklamationsrätt på ursprungliga fel. Alltså inte rätt att byta på grund av fel du orsakat själv.

– Det gäller att kunna styrka köpet. Enklast är att spara kvittot, det ska man göra i tre år.

Det som kallas bytesrätt och öppet köp är frivilligt för butikerna.

– Det är inte alla butiker som har öppet köp. Så det gäller att höra efter och tänka sig för lite extra, säger Sara Stenquist.

Eftersom näthandeln växer och snart är större än butikshandeln inom vissa branscher kan det vara bra att tänka lite extra på sin säkerhet, uppmanar hon.

– Vem är det jag handlar av? Finns det ett telefonnummer, och är det någon som svarar när jag ringer? Måste man betala i förskott? Det tycker inte jag att man ska behöva göra. Finns firman i landet eller utomlands? Jag tycker inte att man i onödan ska ge ut sitt kontokortsnummer på nätet. Det bör man passa sig för.

Men vi tar det viktigaste en gång till, som gäller både i butiken och på nätet:

– Du går miste om pengar när du handlar. Köp inte saker du inte behöver!