Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga tider ger färre sopor

Gästrikeborna slänger mindre sopor i lågkonjunkturens spår samtidigt som allt fler sorterar ut det som kan komposteras. För första gången på flera år ökar inte längre mängden sopor i länet.

Gästrikland och Älvkarleby kommun följer den nationella statistiken. Mängden hushållssopor är ungefär den samma som under tidigare år med endast en liten minskning på ungefär 3 procent i länet.

– Glädjande är att hushållen har blivit duktigare på att sortera ut det som är komposterbart. Den andelen ökar, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör vid Gästrike återvinnare via ett pressmeddelande.

Samtidigt återvinns allt fler sopor. Under förra året behövdes bara 3 procent läggas på deponi. En dryg tredjedel kunde materialåtervinnas och nästan hälften av hushållssoporna gick till förbränning eller energiutvinning som gav fjärrvärme eller el.

Ännu en trend som Gästrike återvinnare kunde se under 2008 var att allt färre tvättmaskiner och spisar lämnades in vid avfallsstationerna. Ett troligt skäl är att färre renoverar och att konsumtionen av dessa varor har minskat i och med lågkonjunkturen.