Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalin chark sålde köttfärs av okänt ursprung – lagbrott anser kommunen

Dalin chark i Gävle har avslöjats med att ha sålt stora mängder köttfärs av okänt ursprung. Ett lagbrott anser Gävle kommun som nu åtalsanmäler företaget.

Det var vid en kontroll i oktober som miljöinspektörer vid Gävle kommun hittade köttfärs i butiken som helt eller delvis saknade märkning.

Köttfärsen saknade information om ursprung, fetthalt och förvaringsanvisningar.

– Det handlar om en stor mängd köttfärs som man inte kunnat visa var den kommer ifrån. Det är inte klart vilken sorts kött det är eller ens vilket djur det kommer ifrån, säger Patrik Gustavsson, tillförordnad miljöchef i Gävle kommun.

Läs även: Kommunen stoppar otillräckligt stekta hamburgare

Det handlade totalt om 360 kilo köttfärs varav 300 kilo helt saknade märkning och 60 kilo endast hade en datummärkning för när köttet malts, framgår av protokollen från de tre inspektioner som samhällsbyggnads miljöinspektörer gjort på företaget med anledning av upptäckten.

Enligt butiken var köttfärsen mald i butiken. Köttet uppgavs komma från en av företagets leverantörer men man kunde inte visa upp någon dokumentation som styrkte detta påstående.

Det visade sig att butiken under en tid hade sålt omärkt köttfärs till restauranger i Gävle och Sandviken och även direkt till kunder i butiken.

Vid inspektionen utfärdades ett förbud mot fortsatt försäljning av köttfärsen. Butiken ålades också att återkalla all köttfärs som sedan den 1 september malts i butiken och sålts vidare.

Dagen efter gjorde kommunens kontrollanter ett nytt besök i butiken. Då hade butiken tagit tillbaka 40 kilo av den omärkta köttfärsen från två restauranger. Men man kunde fortfarande inte påvisa köttets ursprung och kontrollanterna beslutade därför att beslagta all köttfärs, totalt 400 kilo.

I dag är förbudet mot försäljning av köttfärs till kund i butiken hävt. Butiken har kunnat visa att man förbättrat märkningen. Däremot får butiken fortfarande inte sälja livsmedel till restauranger eller andra livsmedelsföretag.

För allt nötkött gäller att det ska salmonellakontrolleras innan det får säljas. Om det har skett med detta kött är oklart eftersom information saknas.

Patrik Gustavsson menar att butiken brutit mot livsmedelslagen. Kommunen kommer därför att göra en åtalsanmälan. Den kommer att lämnas in nästa vecka. Kommunen har även skickat kött på analys för att artbestämma det.

Finns det anledning att tro att det är något annat än nöt?

– Då vi inte fått någon information alls från företaget måste vi vara säkra på vad det är för djur, säger Patrik Gustavsson.

Halil Tarhan, vd för Dalins chark, säger att man nu jobbar för fullt med att få ordning på alla papper och att kommunen är informerad om vad de gör.

Hur har det kunnat bli så här?

– Det handlar väl om kunskapsbrist, kan man säga. Men nu håller vi på och fixar alla papper som behövs.

Hur lång tid tar det?

– Du, nu vill jag faktiskt inte säga så mycket mer. Det blir bara fel. Jag berättar gärna mer när allt är i ordning. Men jag kan säga att vi håller på och löser det här och miljöinspektörerna vet om det, säger Halil Tarhan.

Det finns inga uppgifter om hygienbrister, att köttfärsen ska ha innehållit bakterier, ha förvarats vid fel temperatur eller liknande.

– Vi har inte sett några brister i något annat avseende. Det är spårbarheten vi tittar på nu, säger Patrik Gustavsson.

Läs även: För kall köttfärs – pizzeria får kritik

Läs även: Köttfärs räddar kassan