Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel vände dagis ryggen

TORSÅKERDet som inte får hända hände i tisdags på Tallbackens förskola i Torsåker. Tvåårige Daniel Svedin, ett bland 20 barn på en avdelning med fyra anställda, rymde.

Annons
Personalen märkte eller visste inget förrän de efter en timme fick veta att Daniel hade hittats och var välbehållen.
- Vad ska behöva hända innan Marie-Louise Dangardt tycker att vi föräldrar behöver oroa oss? Räcker det här eller ska det till något värre?
Det undrar Kristina Jerfström, Daniels mamma.
I tisdags tyckte Daniel att det blev för bråkigt på dagis och bestämde sig helt kavat för att gå hem. Det var inget problem att öppna grinden för den kilometerlånga promenaden där han bland annat måste korsa två trafikerade vägar.
- Jag är fruktansvärt arg och besviken på Marie-Louise Dangardt som inte tar oss på allvar, säger Kristina Jerfström.
I en artikel i fredagens Gefle Dagblad sa Marie-Louise Dangardt, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Hofors, att Torsåker har en barnomsorg som är bland de bästa i landet. Ett svar till föräldrarna till barnen på Tallbacken som flera gånger påtalat oro för de stora barngrupperna och personalens orimliga arbetsbelastning.
"Jag vill definitivt hävda att inga barn far illa på Tallbackens förskola." kommenterade Marie-Louise Dangardt.

"Inte arg på personalen"
- Jag skulle vilja att Marie-Louise Dangardt tillbringade en vanlig dag på Tallbacken för att se hur barn och personal har det. Det är tragiskt. Jag är inte arg på personalen utan på en organisation som inte håller måttet. Personalen räcker inte till helt enkelt, säger Kristina Jerfström.
Något som Inger Lindmark, förskollärare på Tallbacken håller med om.
- Vi i personalen är förtvivlade och mår rent ut sagt skitdåligt efter vad som har hänt. Det är fruktansvärt och bland det värsta som kan hända. Vi har klagat länge på de stora barngrupperna, men utan respons, säger Inger Lindmark.
Daniel Svedin går på en förskoleavdelning för barn upp till tre år.
- Skolverkets rekommendationer är högst tolv barn i ett- till treårsgrupper. För barn upp till fem år är rekommendationen högst 15 barn. Här har vi i de yngre grupperna ett snitt på 19, 6 barn. För barnen upp till fem år är snittet 21,7 barn, säger Inger Lindmark.

Gick hem till mamma
Det var postpersonal och personal på det intilliggande servicehuset Spelmannen som upptäckte Daniel utanför hans eget hem. Han var ledsen och grät för att ingen släppte in honom. Mamma Kristina, som jobbar natt, låg inne och sov och hörde inget först. Postpersonalen erbjöd Daniel skjuts i postbilen tillbaka till dagis, något han bestämt sa nej till.
- Han sa att han inte ska följa med såna han inte känner. Det vet han. Som tur är är Daniel öppen och pratsam och ett barn som också kan säga ifrån. Jag är också tacksam för att det finns människor som reagerar. Och för att det inte slutade riktigt illa, säger Kristina Jerfström.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92 sofia.ohlander_gd.se