Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansbanan får nytt flexibelt tak

I kväll går sommarens första dans på Laduholmen i Forsbacka.

Nu är inte längre regnet ett hinder för den som vill dansa torrskodd på den idylliska holmen. Sedan i går finns ett utfällbart tak på plats.

Forsbacka IK har sökt och fått EU-pengar genom Leader+ till det motordrivna tak som kan fällas ut vid behov. Det är första gången föreningen söker EU-bidrag och det blev vinst på en gång för projektet som fått namnet Sjönära kultur i Forsbacka. 157 500 kronor stort blev bidraget. Med de 30 procent av kostnaden som Forsbacka IK själva står för räcker det till ett tak.
– Jag tror de tyckte vi hade ett projekt som stämde med det Leader+ vill uppnå; att stärka glesbygden, samarbete mellan olika föreningar, att få med ungdomar och att gynna turistnäringen, säger Lena Holm, ordförande i Forsbacka IK.
Dans på Laduholmen är tradition sedan generationer tillbaka. Många har tagit sig hit båtvägen, många har cyklat. Tillströmningen av dansanta har varierat under de många åren. Efter en svacka då intresset för pardans varit svalt är intresset för att dans och dansbandsmusik nu större än på länge. Förra sommaren kom mellan 100 och 400 till danskvällarna.
Sommaren 2006 brann det kraftigt på Laduholmen och dansbanan förstördes.
– När vi fick nytt golv blev det en nystart. Då ville vi ha ett tak också, det är ju något som många efterfrågat länge.
Det jobbades i går för fullt för att få det nya taket på plats. Taket är av starkt genomskinligt plastmaterial. Konstruktionen är densamma som för större växthus och odlingsanläggningar.
– Plantor behöver luft och ljus och inte för mycket regn, det passar ju in på människor också konstaterar Henry Ljung, ägare till Allskog som står bakom bygget.
Under nio torsdagskvällar i sommar är det dans på Laduholmen, med start i kväll. Sannex och Casanovas hör till de bokade dansbanden. Kaffe, hembakt och mackor finns som vanligt att tillgå.
– Det ska ju bli fint väder och då använder vi förstår inte taket. Man vill ju helst dansa i det fria. Men kommer regnet så gör det inget. Nu behöver vi i alla fall inte gå med duschskrapor över dansgolvet när det är blött, säger Lena Holm.