Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansen åter till Åby

Lördag 18 juli

För första gången på 15 år ska det dansas igen på dansbanan i Åby Park utanför Gävle. Men det blir ingen traditionell dansbandsafton utan ”non-stop-rock n’ roll” från nio till två på natten.

– Det blir ren partymusik. Fast det är klart att det går att bugga till det också, säger Thomas Ek, som sjunger i 60 Ton Boogietryck. Sedan kommer vi att köra lite tryckare också, så att folk får hålla om varandra.

– Förr låg de ju i och för sig ofta i slänten här bredvid och gjorde mer än att hålla om varandra, säger Stefan Ahl som spelar i Skinnpajsarna. Dansbanan ligger idylliskt belägen bredvid den näckrosfyllda Valbobäcken vid Åby Gård. En bro leder ut till ”Hångelön”, en halvö bakom banan i bäcken. På dansgolvet står högtryckstvättutrustning. Den gamla dansbanan har just spolats av inför helgen och ser förvånansvärt fräsch ut, kanske just för att den inte använts på 15 år.

Tidigare var Åby Park en samlingsplats för både unga och gamla i Valbo. Stefan Ahl och Thomas Ek var två av dem som brukade besöka parken, som gästades av artister som Nick Borgen och The Refereshments. Och dansband förstås.

– Fast man brydde sig egentligen fruktansvärt lite om vilken artist som stod på scenen, säger Thomas Ek.

Och hur blir det med den saken när ni själva uppträder?

– Nu blir det annat. Nu kommer ju folk för att vi står på scenen (skratt).

Thomas Ek gör sitt bästa för att förklara hur 60 Ton Boogietryck bjuder på en ”audiovisuell upplevelse” där galna scenkläder och rock som ”En riktig man” av Kenneth and the Knutters och ”Mustang Sally” skapar en underhållande helhet.

– Det har aldrig varit ett slagsmål på någon av våra spelningar. Publiken har mig att skratta åt och då finns det ingen anledning att bråka.

Skinnpajsarna spelar också rock från 1950-talet och framåt, men satsar inte lika mycket på galna scenutstyrslar. Stefan Ahl och Thomas Ek har länge pratat om att göra något gemensamt och när arrangören Åsa Edvall föreslog att de kunde göra det i Åby Park föll det mesta på plats. Om första gången går bra så blir det antagligen en fortsättning, åtminstone nästa år. Förhoppningen är att Åby Park ska bli en samlingsplats för Valbos festsugna i alla åldrar igen.

– Eftersom trenden pekar mot att dansbanorna och parkerna lever upp igen så borde läget inte kunna vara mycket bättre, säger Stefan Ahl. Andreas Jakobsson