Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danska duvor tävlar om att vara först hem

Flera hundra dansk­ar invaderade Gävle bro under gårdagen. Med kuttrande läten kikade de nyfiket på förbipasserande svenska bilister. Tydligen är det så brevduvor laddar inför 70 mil i luften. I natt släpptes de upp i det blå för att tävla hem till Köpenhamnstrakterna.

Annons

”De danske brevdueforeninger” står det på lastbilen som parkerat på rastplatsens östra sida. I hytten sover chauffören och brevduveägaren Jørgen Larsen ut efter nattens körning.

Mer aktivitet är det på lastbilens flak, där ungefär 850 brevduvor från 22 danska föreningar kuttrar ikapp i otålighet att få släppas iväg.

– Varje duva har ett chip på benet. En dator läser av och rapporterar när duvan har kommit hem. Den som flyger med högst medelhastighet vinner och dess ägare får 5 000 danska kronor, säger en nyvaken Jørgen Larsen på klingande danska.

Brevduvesporten är en vida känd och tämligen stor fritidssysselsättning i vårt grannland. Dansk text-tv uppdaterar kontinuerligt resultatlistor under tävlingarna. Duvornas tider mäts ned på tusendelar för rättvisans skull. Av samma anledning har Jørgen Larsen en speciell konstruktion på sitt flak.

– När jag snurrar här öppnas alla burarna samtidigt. Då blir det ingen fördröjning i starten på grund av mig. Men några duvor brukar man få schasa iväg.

Det är ingen slump att just Gävle fått agera startpunkt denna helg. Ett noga valt schema har lagts upp för tävlingarna som sker från maj till augusti vartenda år.

– Varje lördag släpper vi duvor från en svensk stad. Vi brukar köra ut till Tyskland och Holland också. Det finns kortare tävlingar hemma i Danmark.

Men genom att låta duvorna flyga längre blir det mer ”show”, säger Jørgen Larsen och ler.

De som är aktiva inom sporten har inte sällan ett 100-tal duvor i sitt stall, för att ofta kunna tävla med utvilade fåglar.

Brevduvorna lär sig i tidig ålder var hemorten ligger och hur de med hjälp av magnetfält och luktsinne ska navigera för att ta sig hem från andra platser.

Prestationsmässigt klarar de utan problem att flyga de dryga tio pauslösa timmarna från Gästrikland ner till Själland.

– De här fåglarna är erfarna och har flugit många gånger förr. Men några kommer nog inte att ta sig ända fram till Danmark. Rovfåglar och det varma vädret är faror på vägen, säger Jørgen Larsen med sorgsen min.

I natt vid halv fem-snåret tog de besökande duvorna farväl av Gävle bro och flaxade söderut. Den danske brevduvevännen som ideellt skjutsat upp dem, har själv fem tävlande kandidater i loppet.

– De har fått lite extra vatten och foder, säger Jørgen Larsen med glimten i ögat och skrattar.

”De här fåglarna är erfarna och har flugit många gånger förr. Men några kommer nog inte fram till Danmark.”

Jørgen Larsen,

chaufför och brevduveägare