Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danskt drama i Hollywoodversion

Tillfångatagen av skoningslösa talibaner, nerföst i en jordgrotta någonstans i de afghanska bergen och tvingad till de mest fasansfulla saker. Man skulle kunna bli galen för mindre.

Den patriotiske soldaten Sam Cahill (Maguire ser verkligen tärd ut) blir aldrig människa mer, så mycket törs jag avslöja. ”Försvunnen i strid”, lyder den officiella förklaringen sedan hans helikopter blivit nedskjuten – och hemma i den amerikanska småstaden börjar ”änkan” Grace (Natalie Portman, som vanligt lysande) så smått att vänja sig vid tanken att hon mist sin make och att barnen förlorat sin far. Till tröst har hon Sams tidigare så strulige lillebror Tommy (Gyllenhaal övertygar), som alltmer och på alla sätt sällar sig till familjen.

Vad händer? Tja, det kan ni säkert räkna ut själva. Det kändes som jag sett denna film flera gånger förr, inte bara för att det nu var premiär på en parfymerad version av Susanne Biers tunga drama ”Bröder”.

Glädjen över den förlorade sonens hemkomst grumlas på ett påtagligt sätt, brödrakärleken sätts på prov och Grace vet inte vad hon ska ta sig till med. Sam är verkligen inte den person han var innan han for till Afghanistan.

Susanne Biers original har betydligt större djup än denna, typiska Hollywood-smet.