Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danslab bjuder in Gävleborna

Under nio dagar kan Gävleborna bevittna hur man sätter ihop en dansföreställning i Idka Kulturkiosken. Det är projektet Danslab 2014 som arrangeras för första gången och som gärna ser att vanligt folk också kommer och deltar i skapandet.
– Dörren är fysiskt öppen här på Kulturkiosken. Vi bjuder in Gävleborna till att få se dans, inte bara en föreställning utan också processen hur man gör när man sätter ihop den, säger danskoreografen Hanna af Kleen.

Annons

När Gefle Dagblad besöker Idka Kulturkiosken så är de åtta personer som precis satt i gång efter uppvärmning. Koreografen Destiny Johannah Bergvall visar olika dansrörelser för de andra. Tillsammans med Hanna af Kleen har de bjudit in de Stockholmsbaserade koreograferna Carmina Nessur och Anna Trobäck samt två unga hiphop-dansare från Gävle - Kevin Wedin och Philip Vadeskis. Från den 23 juni till 1 juli ska de skapa fyra olika dansverk. Den 1 juli kommer Danslab delta i en dansvandring i Boulognerskogen med verket "Frusen rörelse".

– Det är vad det heter, dans och laboration. Vi skapar och experimenterar med dans. Tanken är att ge och ta och lära av att varandras erfarenheter. Det är öppet för alla så i dag hade vi en tjej som dök upp som aldrig dansat tidigare. Hon var med på uppvärmningen och även i det här första stycket, säger Hanna.

Danslab görs möjligt genom finansiering från integrationsprojektet Unity som använder hiphop som verktyg. Tanken är att detta samarbete med Idka Kulturkiosken ska bli en återkommande företeelse.

– Vi vill skapa arbetstillfällen här i Gävleborg och visa på dansens vikt. I de här lokalerna händer det mycket men ingentinge med dans. Därför har vi tagit hit kollegor under de här nio dagarna för att inspirera oss här på hemmaplan, säger Hanna af Kleen.