Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Där trodde Torsten Jansson fel

Annons

För några år sedan deltog jag i en debatt på Folkets Hus i Gävle. Ulrica Messing, som då var minister i Göran Perssons regering, var också med. Debatten kom bland annat att handla om förmögenhetsskatten. Jag hävdade att den skatten är skadlig för landet genom att den driver kapital ut ur landet.

Ulrica däremot försvarade skatten, även om hennes kroppsspråk visade på något annat. Hon kunde ju inte säga annorlunda.

En tid senare träffade jag Torsten Jansson, som numera är gift med Ulrica Messing. Jag berättade för honom om debatten i Gävle och frågade om inte han kunde upplysa Ulrica om hur skadlig den här skatten är för den svenska ekonomin.

"Det har jag redan talat om för henne", sa han.Torsten, som är grundare och ägare till en stor företagsgrupp, berättade vidare att om förmögenhetsskatten hade varit kvar hade han blivit tvungen att flytta från Sverige. Jag frågade honom hur han gör om förmögenhetsskatten kommer tillbaka.

"Så dumma kan de inte vara", blev Torstens kärnfulla svar. Men här trodde den gode Torsten fel.

De samhällsekonomiska verkningarna av den tidigare förmögenhetsskatten är oerhörda. Enligt Skatteverket har ungefär 500 miljarder kronor i dolda tillgångar flyttats ut ur landet för att undgå skatten. De rika svenskar som flyttat ut av skatteskäl står för ännu större belopp.

Trots det kommer de rödgröna, om de vinner valet, att på nytt införa en förmögenhetsskatt som från och med år 2012 ska inbringa fyra miljarder kronor. De rödgröna är däremot inte överens om vad som ska omfattas av skatten. Vad som ska beskattas får väljaren inte veta före valdagen. Är det fastigheter, villor, fritidshus, kapital, konst, bilar eller båtar? Vilka är det som kommer att drabbas av den nya skatten? Frågorna är många!

Inom socialdemokratin finns både de som vill ha skatten och de som starkt motsätter sig den. De förra socialdemokratiska finansministrarna Kjell-Olof Feldt och Erik Åsbrink har, sedan de lämnat sina poster, klargjort hur illa de tycker om förmögenhetsskatten.Miljöpartiet har tidigare varit motståndare till att på nytt införa den skadliga skatten.

Det verkar återigen som om det främst är den gamle kommunisten Lars Ohly som har fått sin vilja igenom. För honom är det förmodligen önskvärt att kapital och rika svenskar lämnar landet. Sverige blir fattigare, men det struntar han i. Det är så han vill ha det.

Alliansen har som bekant avskaffat förmögenhetsskatten och har inga planer på att införa den igen.

Roland Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare