Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför behövs nya Strömvallen

/
  • Då Jernvallen byggdes blev Sandvikens IF ett storlag och platsade på sista sidan i klassiska Rekordmagasinet.

Annons

Då och då på den här sidan återkommer jag till att Gefle IF var Sveriges klart bästa klubb under fotbollens första trevande år i det här landet. Det berodde till stor del på att GIF hade en överlägsen spelare vid namn Robert Carrick som lärt sig spela fotboll i sitt hemland England och dessutom var en stor talang och en ledarbegåvning.

På den tiden räckte det. GIF hade inte tillgång till någon pampig arena som bidrog till framgångarna. Faktum är att laget inte hade någon fotbollsplan över huvud taget utan tvingades resa till Stockholm för att spöa AIK och Djurgården. Men det gjorde grabbarna med glädje.

Det var först efter det förra sekelskiftet som de så kallade Mattonska vretarna blev en primitiv idrottsplats, och då grosshandlaren Isaac Westergren skrapade ihop tillräckligt med pengar för att bygga en riktig läktare förvandlades Strömdalens idrottsplats till Strömvallen. Den nya arenan invigdes 1923 och var en med tidens mått pampig anläggning som väckte beundran hos alla besökare.

Den gamle världslöparen Westergren hade nog hoppats att den nya idrottsplatsen skulle leda till stora framgångar för Gävleidrotten, och så blev det också. Fotbollen utvecklades, bandyn utvecklades, friidrotten utvecklades... för att nu nämna några. Strömvallen var under ganska många år en fantastisk samlingsplats med klassiska matcher och minst lika klassiska världsrekord.

Men fotbollen skulle med tiden bli lite urvattnad i Gävle. Det hade säkert flera orsaker, men en viktig anledning var att Sandvikens Jernverk i slutet av 1930-talet byggde Jernvallen, en fullständigt unik idrottsarena med en fotbollsanläggning som var flera snäpp värre än Strömvallen. Stora omklädningsrum, moderna läktare – ja, Jernvallen hade allt.

Dessutom fanns där en rejäl idrottshall med anläggningar för handboll, tennis och bowling.

Följden blev att Sandviken tog över rollen som distriktets fotbollsstad nummer 1. Både SAIK och SIF utvecklades snabbt, och under 1950-talet spelade båda klubbarna allsvensk fotboll, om än inte samtidigt. Och SIF ligger än i dag på 17:e plats i den allsvenska maratontabellen.

Dessutom blev Sandviken bättre än Gävle i handboll och åtminstone lika bra i tennis och bowling.

I Gävle sjönk standarden i motsvarande takt, och det blev egentligen ingen riktig förbättring förrän 1983 då friidrotten fick en egen anläggning och Strömvallen blev en renodlad fotbollsarena. Detta har bland annat lett fram till att Gefle IF nu haft ett stabilt allsvenskt lag i flera år, men det tog 20 år att nå dit.

I Sandviken blev Jernvallens fotbollsanläggning allt omodernare sedan Sandvikens stad tog över anläggningen 1960. Det fanns inte muskler att sköta arenan, och SIF: s fotbollslag föll mycket riktigt i seriesystemet.

Bandyn kom att ta över mer och mer, och Jernvallens huvudarena förvandlades 1975 till bandyanläggning.

Sedan dess har Sandviken blivit en bandystad och fotbollen har förlorat mer och mer status.

Det är med andra ord alldeles uppenbart hur viktigt det är att ha tillgång till en modern arena. Och eftersom vi enligt statistiken är så sjuka och eländiga i den här regionen så behöver vi vår fantastiska elitidrott för att ungdomarna ska ha goda föredömen och växer upp till friska och produktiva invånare.

Det låter nästan som en programförklaring från DDR, men det är en allvarlig maning till alla ansvariga politiker att inse vikten av att ge Gefle IF det stöd de behöver när det nu finns en möjlighet att få en modern arena utan att skattebetalarna behöver vara med och betala för bygget.

Att motarbeta det projektet är oansvarigt. Det finns inget annat ord.

Mer läsning

Annons