Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför körs rally-SM i Gävle: "Sandvikens kommun vill inte stötta oss"

På fredag inleds rally-SM i Gävle på Gävletravet.
Anledningen till det? För att Sandvikens MK inte får något ekonomiskt stöd från Sandvikens kommun för att köra på hemmaplan.
– De tycker inte att det är värt att satsa på oss, säger tävlingsledaren Kalle Andersson som är besviken på sin hemkommun.

När SM-upplägget presenterades i somras var det många som höjde på ögonbrynen. Inte för att Sandvikens MK arrangerade, men för att tävlingen skulle gå i och runt Gävle.

Nu väljer tävlingsledaren Kalle Andersson, som också är ordförande i Sandvikens MK, att avslöja den verkliga anledningen – att Sandvikens kommun inte vill skjuta till några medel.

LÄS MER: TV+Text – häng med när vi testar publiksträckan på Gävletravet

Senast man fick kommunalt stöd var 2013, 2014 ställdes Vinterpokalen in på grund av snöbrist och i fjol arrangerade man helt på egen hand när ansökan nekades.

– Nu fick vi frågan om att arrangera SM under tre år, men det fick vi tacka nej till, då lär man veta att man har stöttning. Samtidigt ville Gävle att vi skulle köra någon enstaka sträcka där, och när vi fick så fin och positiv uppbackning kunde vi lika gärna köra hela årets tävling i Gävle, säger Kalle Andersson.

Hur det blir nästa år vet han inte.

– Vi får utvärdera hur det blir nu, men någon SM-deltävling kommer vi inte arrangera i alla fall. Det har vi sagt ifrån, och det är inte utan att man blir avundsjuk när man ser hur andra SM-arrangörer behandlas av sina kommuner.

Så helst hade ni varit kvar i Sandviken?

– Allt blir så mycket enklare, man har närmare till allt. Nu måste vi sitta och köra till Gävle och det är många nya kontakter som måste tas. Och jag köper inte argumentet vi fått, att en SM-deltävling inte skulle stärka kommunens varumärke.

– Jag vet näringsidkare i Sandviken som har årets högsta omsättning när vi har vår tävling, och i dag är mediebevakningen så intensiv, inte minst på sociala medier, att ortsnamnet syns överallt. Nu får Sandviken draghjälp ändå eftersom det är vi i som arrangerar.

Har rally i Sandviken någon framtid?

– Jag hoppas ju att de inser att de gjort fel, säger Kalle Andersson.

Sandvikens MK har ordnat en årlig rallytävling under namnet Vinterpokalen (i år heter den Rally Bilmetro) sedan 1954, ofta med SM-status. I år väntas den locka 20-30 000 människor till sträckorna på Gävletravet och i skogarna nordväst om Gävle åt Ockelbohållet.

LÄS OCKSÅ: Emil Bergqvist vädjade om pengar till VM-rallyt – fick in hundratusentals kronor

Så här förklarar Sandvikens kommuns informationschef Odd Westby beslutet att inte stötta motorklubbens SM-deltävling:

– Den här gången har vi inte haft möjlighet att hjälpa SMK i den utsträckning som de hade önskat. Vi har två former av stöd; dels ett där vi är med och utvecklar ett befintlig evenemang och hjälper det att växa, och dels den andra delen där vi stödjer evenemang av särskild marknadsföringsmässig vikt.

Och det anser ni alltså inte att en SM-deltävling i rally är?

– Inte i det här fallet, de ville ha ett fast ekonomiskt stöd och det har vi inte möjlighet att skjuta till. Det finns mängder av arrangemang, men det betyder inte att vi kan stötta alla med skattemedel.

Vad tycker du om att Sandvikens MK nu arrangerar i Gävle i stället, är inte det ett nederlag för kommunen?

– Ja och nej. Vi vill självklart hälsa besökare välkomna till Sandviken och erbjuda många typer av evenemang. Samtidigt är det bra att evenemanget stannar i regionen och en duktig arrangörsförening som Sandvikens MK kan fortsätta erbjuda besökarna en fartfylld upplevelse.

LÄS MER: Sandviken får rally-SM – och kör i Gävle

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)