Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför måste du vara vegan

Svar till ”Husmor” den 13/3: Husmor, jag kan känna sympati för mycket av det du säger och hade alla din syn på djurhållning och köttätande så skulle vi ha en mycket bättre situation än den rådande. Jag har dock en hel del invändningar.

Insändare: Människan har alltid varit allätare

Det behöver inte vara så här, bli vegan

Tillsammans kan vi påverka en oansvarig matindustri

Veganpropaganda i GD är tveksamt

Naturligtvis behöver man inte vara vegan för att minska sin köttkonsumtion. Däremot behöver man vara vegan för att inte delta i den groteska djurhållning som utmärker vår moderna köttindustri. Du bör också vara vegan för att eliminera en orimligt stor klimatpåverkan.

För mig är dessa två parametrar bärande och helt avgörande för min ståndpunkt. Där är jag orubblig, modern köttindustri är liktydig med djurplågeri liksom en klimatpåverkan som jag tycker borde få var och en att avstå kött.

Vidare refererar du till vilt som alternativ. Viltkött är bättre ur alla synpunkter men som jag ser det, så är det trots allt ett onödigt dödande av djur med rätt till liv. Skadeskjutningar och lidande hör till ordningen, enligt jägarna.

Dessutom är det praktiskt och miljömässigt omöjligt att låta viltet öka i sådan omfattning att viltköttet på något sätt skulle kunna komma in som större komplement. I dag utgör viltköttet två-tre procent av den totala köttkonsumtionen.

Stordrift och kraftfoder till våra kossor och grisar har också lett till att deras fett inte längre är av samma beskaffenhet som tidigare. När korna betade äng och skog fick deras fett en fettsyrebalans som gjorde fettet nyttigare än i dag. Nästan som laxens fett.

Så för mig finns ytterligare en parameter, hälsa. Dagens kött är skadligt. Framförallt rött kött, för att inte tala om processat. Anses vetenskapligt bevisat.

Till sist, jag tycker inte att man ska referera så mycket till vad som varit. Har så ofta fått höra om traditioner och slentrian.

Vi lever i nuet med nya förutsättningar och utifrån det tar vi ställning. Bort med mossiga traditioner och fram för en sund syn på djurrätt, miljö och hälsa.

Höll på att glömma ditt påpekande om variation i kosten. Den får du som vegan i en utsträckning du sannolikt inte anar. Det kan ta sin tid innan kokkonsten blommar ut men sen framstår den traditionella köttmaten som torftig.

Tommy Heselius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare