Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför slutar Ann-Helen Persson (C) som kommunalråd i Gävle: "Klart att det kommer att spekuleras"

Bara ett halvår efter att alliansen tog över makten i Gävle avgår Ann-Helen Persson som kommunalråd för Centerpartiet.

Ann-Helen Persson tillträdde som C-ledare i Gävle 2012. Nu har hon blivit erbjuden och tackat ja till en tjänst som projektledare för den ideella föreningen Matvärden som jobbar för en hållbar livsmedelsproduktion i Gävleborg. På kommunfullmäktiges nästa möte den 26 september kommer hon därför att avgå som kommunalråd.

Men det var inget lätt beslut att ta, medger hon. Alliansen har bara hunnit styra kommunen i ett halvår efter det historiska maktskiftet där främlingsfientliga SD fällde den rödgröna budgeten.

Läs mer: Rödgröna budgeten fälldes av SD – Gävles kommunledning avgår

– Det är klart att det kommer att spekuleras kring att jag slutar så snabbt. Men tillfället gör tjuven. Om jag inte hade fått det här erbjudandet hade jag fortsatt som kommunalråd. Det var efter moget övervägande som jag tackade ja, säger Ann-Helen Persson.

Hon säger att det främst var hennes förändrade familjesituation som avgjorde. Sedan ett halvår tillbaka är hon skild och har barnen boende hos sig varannan vecka.

– Politik tar väldigt mycket tid och kraft. Det är inget åttatimmarsjobb. Jag har en nioåring som också behöver tid, säger hon.

Men hon medger att det oklara parlamentariska läget i Gävle, där SD har en vågmästarställning mellan blocken, har varit ansträngande.

– Det är det som har gjort politiken mer tidskrävande. Det blir fler möten och samtal över blockgränsen innan man hittar lösningar, säger hon.

Ann-Helen Persson hade helst sett att alliansen och Socialdemokraterna bildat ett blocköverskridande samarbete för att stänga SD ute.

– Men det var inte möjligt eftersom både alliansen och de rödgröna ville hålla ihop, säger hon.

Finns det något missnöje bakom att du slutar?

– Politik är en ständig kamp när man sitter och förhandlar. I alliansen är vi fyra olika partier som inte tycker lika om allt. Men inom alliansen i Gävle har vi ett jättebra samarbetsklimat.

– Sedan är det klart att jag fullt och fast är centerpartist, inte minst utifrån vad som hänt politiskt de senaste åren om man ser till synen på allas lika värde. Jag är mer och mer övertygad centerpartist och glad över att mitt parti stått rakryggat när det blåst, säger hon.

Alliansen i Gävle beslutade nyligen att de EU-migranter som bott i läger längst ut på Gävle strand måste flytta därifrån. Enligt kommunens nya riktlinjer ska den typen av permanenta bosättningar framöver undvikas. Beslutet gick igenom med stöd av SD.

Läs mer: Nej till skolgång och boendeplats för EU-migranter i Gävle: "De är här på besök"

Vad tyckte du om det beslutet?

– Bara för att vi inte låter folk bo där ute så försvinner inte problemet. Det är lite som på riksnivå, man vill ha andrum. Men hur det blev med de här människorna, det vill man helst inte se eller höra något om.

– Vi hade många diskussioner om hur vi skulle lösa det här. Det är mycket en EU-fråga. Jag ser inte riktigt lösningarna. Campingar har inte visat sig vara någon lyckad lösning heller, säger Ann-Helen Persson.

Har de här diskussionerna bidragit till att du slutar?

– Nej, jag och Centerpartiet ställde oss bakom det här beslutet, så det är inte så.

Ann-Helen Persson kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige. Nu börjar arbetet med att hitta hennes efterträdare.

Läs mer: Hon skulle bli kommunalråd för KD – då hoppar hon av